Novogodišnja kupovina poklona najpovoljnija je u...

Jedna zemlja ove godine nenadano se našla na vrhu liste najvećih novogodišnjih popusta...

.

Rusija je trenutno najpovoljnija zemlja za novogodišnji šoping!

Stranci masovno kupuju poklone za Božić i Novu godinu u Rusiji. Ovde se ne radi samo o tržnim centrima, već i o Internet prodavnicama. Takođe, nije stvar samo pad ruske valute u odnosu na dolar ili evro, već i to što je ista roba jeftinija u ruskim prodavnicama, nego u državama u okruženju.

Ekonomska analitičarka Tatjana Golovanova kaže da niskim cenama i velikim izborom Rusija privlači kupce.

"Sada su Rusi preplašeni i razmišljaju kako pravilno da troše svoj novac, da li je pametno da kupuju devize ili neki vid robe ili da sačekaju i vide kako će se situacija dalje razvijati. A stranci sada smelo sve uzimaju sa polica. Uzgred, svojim očima sam u jednom moskovskom outletu videla navalu kineskih turista, koji kupuju garderobu čuvenih svetskih brendova po prilično pristupačnim cenama kada se one preračunaju u evre ili dolare. Zapravo, pristupačnije je sada kupovati u Rusiji, nego u Evropi, a tu konkretno mislim na Italiju. Upravo Milano je ranije bio stecište kineskih kupaca", kaže ona.

Golovanova takođe primećuje da su i stanovnici Finske počeli masovno da dolaze u Rusiju zbog jeftinog goriva.

"Pre svega oni kupuju gorivo, kao i elektroniku i kozmetiku. Osim toga, žitelji Finske troše mnogo novca po restoranima. Prema rečima carinika na granici, već su bili zabeleženi dugi redovi automobila. Verovatno, svega godinu dana unazad, situacija bi izazivala nedoumicu, šta to ima u Rusiji, čega nema u Finskoj?", dodaje Golovanova.

Iz Kazahstana i Belorusije takođe dolaze u Rusiju u kupovinu i koriste usluge Internet prodavnica. Kupci iz Kazahstana su kupovinom preko svojih kreditnih kartica prošlog meseca potrošili 140 odsto više na internet kupovinu, nego u istom periodu prošle godine, a preko beloruskih kreditnih kartica beleži se 29% više kupovine.

"Gosti iz Kazahstana bukvalno u naletima pustoše ruske prodavnice. Naravno, najpre u gradu Orenburg i na Altaju. Ovi regionu su geografski bliži. Ono što je interesantno je to da, za razliku od Belorusa koji kupuju najpre tehniku, građani Kazahstana kupuju stanove, kancelarisjki prostor, automobile", govori Golovanova.

Najverovatnije će se situacija izmeniti posle Nove godine i interesovanje će spasti. Kada trgovci usklade cene sa kursom, one neće biti tako privlačne inostranim kupcima, smatra ona.

Izvor: 021

Pročitajte i:

Magična novogodišnja atmosfera pariskog Diznilenda