Nije šala: Kupovina jeftinih kopija u nekim zemljama može vas odvesti pravo u - zatvor!

Tokom boravka na letovanju, možete se naći u iskušenju da kupite jeftinu kopiju nekog svetski poznatog brenda kao suvenir. U nekim zemljama, međutim, kupovina takvih proizvoda je protiv zakona.

U zatvor zbog neke krpice, foto: Depostphotos/ Ariwasabi
U zatvor zbog neke krpice, foto: Depostphotos/ Ariwasabi
.

Da li ste spremi da zarad jedne kopije platite kaznu od nestvarnih 222.000 evra ili da ležite u zatvoru?

Prema podacima Evropskog potrošačkog centra (ECC), nisu sve zemlje u Evropi dužne da imaju isti zakon vezan kada je falsifikovanje robe u pitanju. U nekim zemljama, poput Španije, Grčke i Nemačke, potpuno je legalno kupovati i prodavati kopije poznatih svetskih brendova, prenosi "The Sun".

Ima, međutim, mnogo više zemalja koje će vam uručiti velike kazne, ako budete uhvaćeni sa kopijom, dok će vas u nekim zemljama čak i strpati u zatvor.

Belgija

Turisti koji dolaze u tu zemlju, i sa sobom nose jeftine kopije, moraće da plate kaznu od 500 eura do 100.000 evra. U listu kopija spadaju i ilegalno pribavljeni filmovi.

Austrija

Oni koji kupuju kopije preko interneta, u ovoj zemlji su bezbedni. Ali ako pokušate da unesete kopiju u ovu zemlju, sačekaće vas kazna od 15.000 evra.

Irska

Prema propisima ECC-a, ako neko unese bilo kakvu kopiju u zemlju smatra se kriminalcem. Turisti mogu čak i da završe u zatvoru i do 12 meseci, u zavisnosti od prave vrednosti kopirane stavke. Ako je original skuplji od 250.000 evra onda posetilac ove zemlje može da završi u zatvoru i do pet godina.

Emirati

Kao jedna od najrigoroznijih zemalja što se zakona tiče, Ujedinjeni Arapski Emirati nemaju zvaničan zakon protiv jeftinih kopija, ali se vodi kao da ima. Trenutno nisu poznate zvanične kazne sa kojima će se turisti suočiti ako u zemlju unesu ili u njoj kupe jeftinu kopiju.

Izvor: b92.net