Neverovatne činjenice o ljudskom telu koje niste znali: Koji nokat najbrže raste, a koja kost u telu je jača od čelika...

Organizam je složen sistem organa koji utiču jedan na drugi i zato je važno da očuvamo taj mehanizam kako bi svi delovi radili besprekorno.

Kakav mehanizam!, foto: Depositphotos/digitalstorm
Kakav mehanizam!, foto: Depositphotos/digitalstorm
.

Ljudsko telo je neverovatan mehanizam o kojem sigurno ne znate sve fascinantne činjenice, piše 24sata.hr.

Iako vam se možda čini da nije tako, najsnažniji mišić u našem telu je jezik. Na jeziku i u grlu imamo više od 9000 senzora ukusa. Međutim, oni tokom vremena polako odumiru, pa do 60. godine izgubimo više od pola tog broja.

Nokti ne rastu jednakom brzinom, najbrže raste nokat na srednjem prstu ruke, a ako je reč o dominantnoj ruci, on raste dvostruko brže od ostalih. Nokti na rukama rastu brže od onih na nogama.

Krvotok

Kad bismo u ravnoj liniji rasporedili sve ljudske vene, arterije i kapilare koje prolaze kroz organizam, one bi ukupno bile dugačke neverovatnih 96.560 kilometara.

Ušni vosak

Kada smo previše uplašeni lučimo ušni vosak mnogo više nego u trenucima kad nismo izloženi strahu i sličnim agresivnim osećanjima.

Neverovatni mišići u telu

Poprečno prugasti, odnosno skeletni mišići nalaze se uz kosti i zlobove, a u svakom telu ih ima više od 600 pojedinačnih. Čine oko 40 odsto ukupne težine tela.

Nervni sistem

Kad bismo u ravnoj liniji rasporedili sve živce našega tela, dostigli bismo dužinu od 72,4 kilometra.

Skriveni div

Najsnažniji mišić ljudskog organizma je jezik, a ujedno je reč o jedinom mišiću koji je za telo pričvršćen samo jednim svojim krajem.

Lagano treptanje

Žene trepću više nego muškarci. Prosečan muškarac trepne oko 14,5 puta tokom minuta, dok su kod žena treptaji češći i brži pa je to 14,9 puta u minuti.

Gubimo ćelije

Svakoga sata ljudsko telo sa sebe odbaci više od 600.000 ćelija mrtve kože. Pilingom i drugim metodama uklanjanje mrtvih ćelija koži omogućuje disanje i bolju prokrvljenost.

Kosti jače od čelika

Najsnažnija kost u ljudskom telu je butna kost. Generalno, naše kosti imaju veći otpor i nosivost od čelika iste širine, te su pet puta čvršće od čelika jednake mase.

Prezaposleno srce

Zadatak srca je da tera krv kroz telo, a svakoga dana kroz njega će zbog toga proći više od 7500 litara krvi. U telu imamo od četiri do pet litara krvi.