Med iz roletne, oluka, pa čak i rezervnog točka! Zašto je beogradski med tako uskusan i kog je kvaliteta: Karamela mu nije ravna!

Šta građani da rade ako primete roj pčela u oluku, dimnjaku, roletni ili na nekim drugim mestima, kao što je rezervni točak džipa? Urbani pčelari znaju kako da izađu na kraj sa medom iz roletni, ali nekada traže pomoć Gradskog zelenila ili čak vatrogasaca.

foto: Jack Hong/Shutterstock
foto: Jack Hong/Shutterstock

Stanko Rajić predsednik beogradskog Udruženja medara objašnjava šta je urbano pčelarstvo i otkriva zašto je tzv. beogradski med tako ukusan i kog je kvaliteta:

„Karamela mu nije ravna... Mi pokušavamo i da brendiramo taj beogradski med. Profesorka opsenica sa Hemisjkog fakulteta je radila analizu kvaliteta meda i med je sasvim ispravan za ljudsku ishranu, nema ostataka teških metala. Profesor Stanimirović ima mali pčelinjak iza Veterinarskog vakulteta, a to je na potezu od Autoputa do Slavije, znači svi bi rekli najzagađeniji deo grada... Taj med se zove profesorski med.“