Komarci UNAPRED biraju koga će ujesti: Jedan FAKTOR je presudan, ako imate OVO na koži, vi ste za njih poslastica

Letnje večeri na otvorenom. U istom društvu neki ljudi proći će bez i jednog, dok će drugi biti prepuni uboda komaraca. Koji je razlog?

Foto: 9nong/Shutterstock
Foto: 9nong/Shutterstock
.

Ostavljanje tragova

Primarni razlog je nevidljivi hemijski sastav vazduha oko nas. Komarci iskorišćavaju ovaj sastav koristeći specijalizovana ponašanja i čulne organe kako bi pronašli žrtve prateći suptilne hemijske tragove koje njihova tela ostavljaju za sobom.

Konkretno, komarci se oslanjaju na ugljen-dioksid kako bi pronašli osobe koje će ubosti. Kada izdišemo, ugljen-dioksid iz naših pluća ne stapa se odmah sa vazduhom, već privremeno ostaje u prostoru, komarci ga prate.

„Komarci počinju da se orijentišu pomoću tragova ugljen-dioksida i nastavljaju da lete prateći taj trag jer osećaju veće koncentracije nego što je sadrži normalan ambijentalni vazduh“, rekao je Jup van Lun, entomolog sa Univerziteta Wageningen u Holandiji. Koristeći ugljen-dioksid, komarci mogu da prepoznaju svoje mete udaljene čak do 50 metara.

Selekcija na metar od mete

Stvari postaju lične kada se komarci približe 1 metar od grupe potencijalnih meta. U bliskom okruženju, komarci uzimaju u obzir mnogo faktora koji se razlikuju od osobe do osobe, uključujući temperaturu kože, prisutnost vodene pare i boju.

Naučnici misle da su najvažnije varijable na koje se komarci oslanjaju kada biraju jednu osobu u odnosu na drugu hemijski jedinjenja koje proizvode kolonije mikroba koji žive na našoj koži.

„Bakterije pretvaraju izlučevine naših znojnih žlezda u isparljiva jedinjenja koji se vazduhom prenose u olfaktorni sistem na glavi komaraca“, rekao je Van Lun za Live Science, a prenosi Najžena.