Ko su BOLJI VOZAČI — muškarci ili žene? PET činjenica koje će ZAUVEK okončati ovu raspravu

Pitanje jesu li bolji vozači muškarci ili žene česta je tema rasprava. Često se može čuti da se žene lošije orijentišu i da su loši vozači, ali ako pogledate statistiku - videćete sasvim suprotne podatke!

Ko su bolji vozači - muškarci ili žene?, foto: ESB Professional / Shutterstock
Ko su bolji vozači - muškarci ili žene?, foto: ESB Professional / Shutterstock

Jedno nedavno istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da su žene skromnije u vožnji i da se ne hvale time kako se snalaze u upravljanju vozilom i da im upravo to da je fokus i obazrivost koji su neophodni za volanom.

Ali daleko od toga da je to sve...

Udesi u kojima učestvuju muškarci češće imaju fatalni ishod

Saobraćajne nesreće u kojima su muškarci za volanom imaju više smrtnih ishoda nego one u kojima su vozile žene, pokazalo je istraživanje američkog Instituta za osiguranje i bezbednost na auto-putevima.

Žene su smireniji vozači

Prošle godine američka neprofitna Fondacija za bezbednost u saobraćaju sporovela je istraživanje kojim je utvrđeno da su muškarci agresivniji tokom vožnje: skloniji brzini i riskantnijem ponašanju za volanom, trube drugim učesnicima u saobraćaju, pretiču druge, prolaze kroz crveno svetlo i sl, dok su žene smirenije.

Muškarcima lakše odluta pažnja

Američki Institut za osiguranje i bezbednost na auto-putevima pre četiri godine je otkrio da je ženama u vožnji teže odvratiti pažnju s puta i upravljanja vozilom.

Muškarci češće voze pod dejstvom alkohola

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je pre izvesnog vremena da muškarci čak duplo češće sedaju za volan pod dejstvom alkoholnih pića.

Muškarci su nemarniji u vožnji

Studijom italijanskih načinika pre nekoliko godina je uvrđeno da su muškarci dosta opušteniji za volanom, u smislu da će češće nego žene slušati glasnu muziku, grickati nešto ili pušiti dok upravljaju vozilom, neće vezati pojas i sl.

Izvor: Glossy