Kako su dobitnici lutrije trošili svoje milione: Bacali novac u WC šolju, kupovali porodici "veštačke grudi", život na "visokoj nozi" zamenili svinjama...

Čudni su načini na koji su dobitnici "EuroMillions" i lutrije potrošili novac, od plastičnih operacija grudi, puštanja novca u WC šolju, kupovine farme svinja, do podele novca drugima.

Ilustracija; OneSideProFoto/Shutterstock
Ilustracija; OneSideProFoto/Shutterstock
.

Poklonili su 70 miliona evra

Džekpot od 177 miliona evra je verovatno je dovoljan da promenite svoj život, ali i živote svih do kojih vam je ikad stalo. Zbog toga su verovatno Frensis i Patrik Konoli odlučili da više od polovine svog dobitaka podele sa 175 ljudi.

Kad su se pojavili brojevi, odlučili su da proslave uz šoljicu čaja u svojoj skromnoj iznajmljenoj kući u Moiri, u okrugu Daun. Zatim su polovinu svog dobitka počeli da dele sa 50 članova svoje porodice, ali i prijateljima.

"Više sam uživala u promeni života nego u kupovini nakita. Od početka sam znala da nikada neću postati deo džet-seta", rekla je Frensis.

Konolijevi su ipak kupili kuću s pet spavaćih soba vrednu 1,9 miliona funti, polovni Jaguar za 2.000 funti i put na Novi Zeland leteći poslovnom klasom.

Gotovina osvojena na lotou bačena u WC šolju

Anđela Majer je 2014. navodno bacila svojih 303.500 funti u WC šolju kako bi zaustavila korišćenje novca za plaćanje računa za domove njenog pokojnog supruga.

Pričalo se da je nemačka dobitnica džekpota bila zatečena računom od doma koji je brinuo o njenom suprugu pre nego što je preminuo, a ubrzo nakon njene pobede. Umesto da plati, ona je navodno popila pet boca šampanjca i pocepala svih 800 novčanica od 500 evra koje je osvojila i bacila ih u WC šolju.

Sud je zaključio da nije tehnički protivzakonito što je uništila novac. Ali, Maier je na kraju pristala da plati 4.000 evra kao odštetu za rešavanje slučaja.

.

Veštačke grudi za celu porodicu

Sara Kokings iz Vajtli Beja je osvojila 3 miliona funti u martu 2005. kada je imala 21 godinu. Uprkos svom velikom bogatstvu, tvrdila je da živi vrlo normalnim životom, osim jednog šokantnog razmetanja.

"Neposredno nakon što sam pobedila, platila sam veštačke grudi svojim dvema sestrama, ali i sebi jer su moje bile uništene dojenjem", rekla je za "Daily Mail" 2019.

Sara je, kako kaže, volela svoja hirurški uvećane grudi i takođe se vratila na fakultet kako bi njena mama mogla da ima fotografiju na kojoj je diplomirala.

Osam godina nakon što je dobila na lutriji je napustila posao socijalne radnice i počela da se bavi manekenstvom. "Do sada nije bilo lošeg dela biti milioner, volela sam svak minut", dodala je Sara.

Postala uzgajivačica svinja

Bivša frizerka Suzan Hardman je bila u finansijskim poteškoćama kada je 2010. osvojila 1,2 miliona funti.

Nakon što je otkrila da je osvojila džekpot, pojačala je grejanje i slavila znajući da joj više nikad neće biti hladno. Suzan je zamenila savršen život s lepom odećom i šminkom - svinjama.

Izjavila je 2015. za "Daily Mail" da je pronašla više zadovoljstva u uzgajanju svinja, ali tvrdi da njeni prijatelji misle da je luda.

Podelili novac sa prijateljima i porodicom

Jedan par koji je osvojio EuroMillions je držao u tajnosti svoj zapanjujući džekpot od 12,4 miliona funti pre nego što je podelio novac sa 30 prijatelja i porodicom.

Šeron i Nigel Mader iz Traforda, Mančester, su osvojili nagradu 2010. godine. Zatim su napravili proračunsku tablicu s detaljima s kim žele da podele svoje novostečeno bogatstvo.

"Nije se radilo o razmetanju. Radilo se o tome da pomognemo ljudima koji su nam bliski", rekla je Šeron.

Loto anđeo

Bivša medicinska sestra Barbara Vreg i njen suprug Rej su osvojili ogromnih 7.6 miliona funti 2000. godine.

Velikodušni par iz Šefilda je dao 5.5 miliona funti prijateljima, porodici i nemoćnima, uključujući dobrotvorne organizacije za borbu protiv raka i bolnice.

Vregovi su platili da 250 dece iz centra grada prisustvuje pantomimi šest godina uzastopno i putne troškove za 60 veterana kako bi prisustvovali ponovnom okupljanju bitke kod Monte Kazina u Italiji.

Par je rekao da je to previše novca za dve osobe, ali je preostali novac potrošio na 29 krstarenja širom sveta. Kad je Barbara preminula 2018. u 77. godini, očekivalo se da će stotine ljudi doći na njenu sahranu. Do danas je poznata kao Loto anđeo u Šefildu.

"Verovatno je ponekad malo sebično davati novac, ali mi smo uživali u tome", rekla je Barbara jednom prilikom.

Do pakla i nazad

Megi Lugrej je bila nezaposlena i živela od beneficija od 58 funti nedeljno kada je osvojila 27 miliona funti na EuroMillionsu 2013.

U to vreme je Megi iz Strabanea u Severnoj Irskoj rekla da planira da zadrži samo milion funti dobitka za sebe. Do 2014. je otkrila da je već dala 13,5 miliona funti i da planira da potroši preostalih 12,5 funti na preuređenje svog voljenog rodnog grada. Ali, uprkos svojim velikodušnim planovima, Megi je poslednjih godina dospela na naslovnice zbog pravnih problema i svađa s lokalnim sportskim grupama.

Čak je rekla da ju je pobeda poslala "do pakla i nazad", uprkos finansijskoj situaciji pre nego što je osvojila džekpot.

"Novac mi nijee doneo ništa osim tuge. Uništio mi je život", rekla je za "Sunday Life" 2019. godine. "Imala sam šest godina ovoga. Ne verujem u religiju, ali ako postoji pakao, bila sam u njemu. Žalim što sam dobila na lutriji, naravno da jesam. Pre sam bila srećna osoba", rekla je ona za "The Sun".

Izvor: B92.net, Net.hr