Kako sprečiti gubljenje ili krađu pasa

Kada se odlučujemo da u svoj život i dom pustimo kućnog ljubimca uvek to činimo jer smo vođeni ljubavlju koju već osećamo prema njemu ili drugim životinjama njegove vrste.

PR
Ilustracija Foto: goodluz/Shutterstock
Ilustracija Foto: goodluz/Shutterstock
.

I zaista, kada se novi krzneni član porodice smesti kod nas, vrlo brzo zaboravljamo na to kakav je život bio pre njega.

Posedovati psa je veoma ozbiljna stvar, posebno ako živite u stanu bez pristupa nekoj većoj površini na otvorenom, pa je organizacija života specifična i morate svakog dana biti spremni da odvojite vreme za svog ljubimca.

Baš zbog te usmerenosti psa na vas i vas na njega, rađa se posebno prijateljstvo koje želite da čuvate.

Nažalost, čak i kada jeste posvećeni vlasnik psa može vam se desiti neka nepredviđena neprijatna situacija. Gubljenje psa ili krađa, spadaju u najteže situacije u kojima se možete naći.

Ako ste ikada doživeli ovako nešto i ne želite da vam se ponovi ili želite da predupredite pojavu ovih scenarija, pročitajte sledeće redove. Sabrali smo vam na jednom mestu najkorisnije savete koje treba da imate na umu kao vlasnici kućnih ljubimaca.

Smart privesci za pse

Ko god želi da u svakom momentu ima pristup informaciji gde se njegov ljubimac nalazi treba da zna šta su smart privesci za kućne ljubimce.

Tehnološka dostignuća su i te kako primenljiva i na naše kućne ljubimce, pa kupovinom jednog ovakvog uređaja mi unapred isključujemo mogućnost da naš pas nestane iz bilo kog razloga.

Smart privesci su mali, ali jako otporni na habanje, pa je verovatnoća da će ih nestašne kuce uništiti veoma mala.

Na privezak, odnosno lokator možete veoma lako uneti sve važne podatke o svom ljubimcu, pa čak i ako ga neko drugi pronađe pre vas, jednostavno približavanjem telefona uređaju dobiće adresu gde treba da ga vrati.

Vlasnik koji je svom krznenom prijatelju obezbedio ovakav privezak ne mora da gubi vreme i odlazi kod veterinara kako bi na osnovu čipa dobio informacije o psu.

Bukvalno čim primetite da ne vidite psa, odmah ga možete locirati.

Zahvaljujući smart privesku zaista možete biti bezbrižniji.

Obezbedite svom psu siguran dom ili dvorište

Još pre kupovine ili udomljavanja psa treba da imate tačno na umu gde ćete ga smestiti i gde će provoditi najveći deo vremena.

Kada živite u kući koja uz sebe ima i dvorište, bez obzira na dimenzije tog prostora, biće vam sigurno lakše da organizujete svoj život oko novog člana. Kuca može biti smeštena unutra, pa joj možete namestiti deo gde će spavati i moći da se kreće, a takođe može biti useljena u svoju kućicu u dvorištu.

Ako je pas smešten u dvorištu treba da imate na umu nekoliko stvari kako biste izbegli bekstvo ili krađu. Ograda mora biti dovoljne visine kako kuca ne bi mogla da preskoči barijeru. Vrata treba da budu zatvorena uvek i po mogućstvu zaključana, kako ne bi bilo ko sa ulice mogao da uđe.

Krađe pasa se najčešće planiraju, jer psima nije tako lako prići i savladati ih, posebno ako su veći i jači, pa ako uočite da vam se neko nepoznat mota oko kapije i da pokušava da se približi vašem psu tako što mu daje hranu ili ga mazi, budite na oprezu.

U stanu je lakše zaštititi psa, ali ako vam je neophodna pomoć i neko mora da dolazi i šeta kucu, neka to bude proverena osoba, neko kome verujete.

Čipujte svog psa

Čipovanje je obavezno iz više razloga i danas se to podrazumeva. Jedini način da dokažete da je ljubimac zaista vaš jeste da ga čipujete kod veterinara koji ima dozvolu da to uradi.

Zahvaljujući ovome, ukoliko se desi da ga izgubite i neko ga nađe, možete tačno utvrditi da li je te baš vaš ljubimac.

Držite psa blizu sebe kada šetate

U nekim parkovima je zabranjeno puštati ljubimce sa povoca i ako su pravila kod vas takva, poštujte ih.

Ipak, gde god možete, pustite kucu da slobodno trči i uživa u svojoj snazi i brzini. Njima je zaista važna fizička aktivnost. Naravno, imajte na umu da psu prvo morate zaista da verujete i da ga zaista upoznate pre nego što ga pustite da se udalji od vas.

Izgradite vezu sa njim, jer pas koji voli svog vlasnika i veruje mu, želi i da mu se vrati.

Za početak, dok se upoznajete, puštajte ga da trči u ograđenim parkovima za istrčavanje pasa. U mnogim gradovima u Srbiji ovakva mesta postoje već godinama.

U gradu i gužvi, ne ispuštajte ljubimca iz vida nikad. Ovde svaki trenutak nepažnje može povući za sobom neprijatne posledice.

Ne ostavljajte psa samog u kolima

Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo iz više razloga. Pas nema šta da radi u kolima sam.

Ako mu ne otvorite prozor dovoljno, može doživeti toplotni udar, ako ostavite previše može otići. S druge strane, sam pas može biti i meta kradljivaca.

Ne postoji ni jedan valjan razlog da ovako nešto uradite svom psu.

Izbegavajte ostavljanje psa samog ispred prodavnice

Nisu sve prodavnice pet friendly, iako se poslednjih godina uočava tendencija normalizacije toga da u kupovinu krenete sa ljubimcem. Svesni smo toga da u većinu marketa gde se prodaje hrana ne možete ući s psom i zaista ispred svake veće prodavnice imate i mesto gde možete zavezati kucin povodac.

Ukoliko već morate ući, gledajte da se ne zadžavate dugo, ali i da zaista zavežete povodac na predviđeno mesto.

Milion puta ste sigurno prošli pored pasa koji čekaju vlasnika ispred radnje, a da pritom nisu nigde vezani. Ipak, dovoljno je samo jendom da pas krene spontano negde i da se izgubi ili da ga uoči neki kradljivac.

Kako se ponašati kada sumnjamo da nam je pas ukraden?

Ako vaš pas ima smart privezak, locirace ga brzo i naći. Ukoliko to nije slučaj, obavezno obavestite Zoohigijenu i policiju. Policija bi trebalo da reaguje jer je pas vaše vlasništvo i niko ne sme ništa vaše da otuđi. Nažalost, praksa pokazuje da policija ne radi najradije ovaj deo posla, ali budite uporni i borite se za svoja prava.

Može se desiti da niste prijavili nestanak psa, a da ga Zoohigijena pronađe. Tada oni smatraju da ste zanemarili ljubimca i sledi vam novčana kazna.

Čak i kada ste na poslu ili bilo gde van kuće, budite sigurni da znate gde vam se ljubimac nalazi. Iskoristite to što je danas po veoma povoljnoj ceni moguće naći uređaje koji vas mogu poštedeti mnogo briga i problema.