Glava, stomak, visina: Ovo su delovi tela koji otkrivaju koliko ste pametni - ili ipak niste...

Vaš mozak nije jedini deo tela koji otkriva koliko ste pametni...

Mislite da se pametniji od drugih?, foto: Depositphotos/DmitriyAnaniev
Mislite da se pametniji od drugih?, foto: Depositphotos/DmitriyAnaniev
.

Mislite da ste pametniji jer pišete desnom rukom? To baš i nije istina… Koja su to četiri dela tela koja otkrivaju vašu natprosečnu inteligenciju?

DUGE NOGE

Studija sprovedena na Univerzitetu Braun i Prinston oduševila je rezultatom u kojem stoji kako visoke osobe mogu više da zarade u životu od niskih kolega, jer su pametnije. Autori su koristili podatke od rođenja osobe do danas - o visini, težini, inteligenciji, edukaciji i platama osoba rođenih u Americi ili Engleskoj između 1958. i 1970. godine.

Rezultati ove analize pokazali su da osobe koje su kao deca bile visoke, mnogo bolje prolaze na kognitivnim testovima. Uz to, oni se češće nalaze na pozicijama koje su bolje plaćene i zahtevaju od zaposlenih višu inteligenciju i veoma dobro razvijene verbalne i numeričke veštine. Možda mislite da je svima sve jasno, ali naučnici i dalje nisu sasvim sigurni kako ova poveznica deluje na pamet čoveka, ali pretpostavljaju da genetika ili pravilna briga u mladosti od strane roditelja može da igra veliku ulogu u razvoju mozga.

LEVA RUKA VAM JE DOMINANTNA

Ako je vaša leva ruka dominantna, to naravno ne znači automatski da ste genijalac, ali moguće je da imate neke prednosti. U stvari, čini se da će levoruki ljudi mnogo više profitirati od kognitivnih sposobnosti od desnorukih. Jedna mala studija sprovedena je u Atini na 100 studenata, gde su polovinu ispitanika činili desnoruki a drugu polovinu levoruki, a sastojala se od dva kognitivna testa.

Jedan je zahtevao od ispitanika da naprave stazu na naslikanim krugovima što brže mogu, a drugi se sastojao od niza slova i brojeva. Na oba testa levoruki su postigli bolje rezultate, što upućuje na to da imaju bolju radnu memoriju i mentalnu fleksibilnost.

Neki stručnjaci smatraju da su te kognitivne sposobnosti prisutne jer levoruki mogu da koriste i desnu i levu stranu mozga mnogo lakše kako bi procesuirali informacije.

VELIKI STOMAK

Visok procenat masti na području stomaka sasvim sigurno će utcati negativno na skoro sve aspekte zdravlja – od povišenog krvnog pritiska do zdravlja srca, ali i kognitivnih funkcija. U petogodišnjoj studiji, naučnici su pratili 2.200 osoba, a svi ispitanici koji su imali indeks telesne mase 20 ili manje, mogli su da se prisete 56 posto reči u testu vokabulara, dok su gojazne osobe pamtile 44 posto.

Dodatno, nakon pet godina, te osobe su pamtile samo 37.5 posto kada su opet pozvane na testiranje. Dr Maksim Kurno, autorka studije, smatra da hormoni kod tih osoba mogu da utiču i na oštećenje ćelija u mozgu.

"Poznato je da je gojaznost opasna za kardiovaskularno zdravlje, zbog toga što utiče i na stvaranje plaka na krvnim sudovima. Isto može da se dogodi i sa arterijama u mozgu", dodaje.

VELIKA GLAVA

Niko ne želi da bude tako opisan, ali istina je da zbog velike glave možete biti pametniji. Rezultati studije objavljeni su u magazin "Molecular Psychiatry", a u njoj se proučavalo 500.000 ljudi, u vidu kognitivnih i fizičkih procena, a uz to su se pratili i nalazi krvi, pljuvačke i urina svakog pojedinca.

U rezultatima stoji da one osobe koje su kao deca imale veliku glavu postižu i bolje rezultate na verbalno-numeričkim testovima, te su veće šanse da će te osobe steći i fakultetsko obrazovanje.

Naučnici smatraju da je potrebno mnogo više istraživanja za tačnije rezultate kako bi se malo bolje proučio genetski mehanizam i povezao s ovim i sličnim rezultatima, piše ordinacija.hr.