Da li znate zašto mačke prate svoje vlasnike čak i do TOALETA!?

Mnogi vlasnici mačaka sigurno su dobro upoznati s luckastom navikom svojih ljubimica da ih prate i do toaleta. Iza tog neobičnog mačjeg ponašanja krije se nekoliko mogućih objašnjenja.

Foto: Konstantin Aksenov/Shutterstock
Foto: Konstantin Aksenov/Shutterstock
.

Mačke su znatiželjna i zaigrana bića i vole da provode vreme sa nama, ali zar baš moraju da nas prate i do WC-a? Što je još zanimljivije, mačke ne vole kad ih ljudi gledaju dok obavljaju nuždu, ali zato one obožavaju da prave društvo ljudima dok su u WC-u, piše Zadovoljna.hr.

Objašnjenje ovog šašavog mačjeg ponašanja možda leži u njihovom instinktu. Mačke su predatori s instinktom lovca. Ali zbog svoje veličine takođe znaju da mogu da postanu i plen. S obzirom na to da mačka svog vlasnika doživljava kao čuvara ili zamenu za roditelja, može da se oseti ranjivom kada je vlasnik odsutan.

Mačke su takođe "mikro menadžeri". Poznata je uzrečica znatiželja je ubila mačku, a kada njen vlasnik uđe u sobu i zatvori vrata za sobom, maca to vidi kao znak da iza tih vrata radite nešto misteriozno. Vaš dom mačka doživljava kao svoju teritoriju pa je tako i kupatilo za nju dozvoljena zona. Štaviše, može i da se naljuti ako zatvorite vrata jer ipak - to je njena teritorija! Kako smo već pomenuli, mačke silno zanima šta radite unutra, a samo je jedan način da to sazna je da uđe za vama.

Životinje moraju da procene vrednost nečega kako bi odlučile šta im je prioritet. Visoku vrednost ima ono što žele odmah i što ih motiviše na akciju. Stručnjaci za biheviorizam životinja koriste ove navode kako bi motivisali životinje kada ih treniraju, koristeći sistem nagrađivanja.

Kada za nešto postoji kompeticija, vridnost toga se povećava, a to vi radite svaki put kad zatvorite vrata kupatila. Procenjujete vrednost prostora uzimajući ga za sebe i zabranjujući mački pristup.

Ranjivost, znatiželja i procenjivanje vrednosti moguća su objašnjenja, ali mnogi vlasnici mačaka zapravo veruju da je razlog ipak nešto drugo. Mačke uvek kontriraju, to im je u prirodi.

U njihovom je DNK da žele ono što ne mogu da imaju. Pustite mačku unutra i ona će želeti da izađe. Napunite joj posudu s hranom i brzo će joj dosaditi, ali ako je dopola prazna, odmah će prigovarati.

Mace su jednostavno takve, a mi ih volimo zbog njihove luckaste i zabavne naravi.