Da li su banane bezbedne za pse? Odličan su izvor vitamina, a evo šta bi mogle da donesu psima

Ovo popularno tropsko voće je ujedno i vrlo ukusno i ljudi ga često koriste za pripremu raznih poslastica.

Foto: Demkat/Shutterstock
Foto: Demkat/Shutterstock
.

Ali, da li bananu smete da ponudite i vašem vernom prijatelju psu?

Prednosti banane za pse

Prema rečima veterinara potpuno je bezbedno psima ponuditi bananu kao vid užine u toku dana. Štaviše mnogi veterinari savetuju vlasnicima da umesto klasičnih kupovnih psećih poslastica biraju banane kao zdraviju varijantu za užinu, jer one u sebi nemaju štetnih masti i soli. Iako je psima dozvoljen određeni procenat ljudske hrane, u praksi se pokazalo da oni nisu baš ljubitelji istih namirnica kao i mi. Međutim, banane su te koje bi im se mogle svideti. Osim toga, zdravstvene prednosti banana su fantastične kada su psi u pitanju. Kalijum iz njih im je potreban za pravilno funkcionisanje mišića, a vitamin C za jačanje imunog sistema.

Potencijalni zdravstveni problemi

Postoje brojne poslastice koje u sebi sadrže banane, koje jesu bezbedne za ljude, ali ne nužno i za pse. Kada je vaš ljubimac u pitanju trebalo bi da se držite isključivo voćke, jer poslastice za ljude obično u sebi sadrže dosta šećera. Takođe, važno je istaći da i banane u sebi imaju određeni procenat šećera zbog čega je bitno držati pod kontrolom pseće porcije. Prevelika količina banana može dovesti do gojaznosti kod pasa, pa čak i do dijabetesa.

Da li psi smeju da jedu koru od banane?

Iako je jezgro banane sigurna opcija za vašeg psa, trebalo bi da izbegavate da mu dajete koru ove voćke. Naime, kora banane nije toksična, ali može biti teška za varenja i kao takva stvoriti blokadu u stomaku koja može postati životno opasna. Takođe, ako pas proguta veći deo kore, koju nije dobro sažvakao postoji opasnost od gušenja.

Izvor: Ženski magazin/Ž.J.