Da li stvarno postoji razlika između belih i smeđih jaja?

Neki ljudi tvrde da su smeđa jaja bolja jer sadrže više nutrijenata, neki, pak, misle da su ona boljeg ukusa, dok postoje i oni koji misle da su za pripremu određenih jela bolja isključivo jedna ili isključivo druga.

Da li zapravo postoji razlika između belih i smeđih jaja?, foto: Westermak/Shutterstock
Da li zapravo postoji razlika između belih i smeđih jaja?, foto: Westermak/Shutterstock
.

Neki će reći kako je razlika evidentna: bela jaja su bela, a smeđa su smeđa. I, zaista, to je stvarno tako jer ispod ljuske jajeta i bela i smeđa su jednaka - daće nam jednake nutrijente, istog su ukusa, a i biće podjednako ukusna u bilo kojem jelu.

No, kako je obično, kada je hrana u pitanju, sve smeđe uvek bolje od belog: i šećer, i testenina, i hleb, uvreženo je mišljenje da je tako i s jajima. Upravo zato nije neuobičajena pojava da su smeđa jaja skuplja od belih.

Koja jaja su zdravija?

Niko ne može da nas uveri da razlika među jajima ne postoji. Koliko nam se puta dogodilo da je u nekim jajima žumance tamnije? Naime, tamnije žumance češće je kod smeđih jaja, a razlog tome je ishrana kokošaka. One kokoške koje nisu deo industrije, odnosno koje žive i nose jaja u domaćem uzgoju, češće će nositi smeđa jaja. Upravo odatle stav da su smeđa jaja zdravija od belih, a samim tim i skuplja.

Zaključak je da, kada želite da odaberete zdrava jaja, ne treba da se vodite bojom ljuske jajeta, nego bojom žumanceta. Ako imate mogućnost, birajte ona jaja koja su snele kokoške koje su imale dobru ishranu, a to ćete postići kupovinom jaja iz domaćega uzgoja, piše Ordinacija.