Bez struganja leda svako jutro! Evo šta treba da uradite da se stakla na automobilu ne bi zaledila

U hladnim zimskim jutrima na staklima automobila često se hvata tanak sloj leda. Da bi se bezbedno upravljalo vozilom, neophodno je sastrugati ga, što zahteva i vreme, ali i određeni napor. Mi nudimo rešenje! Evo šta bi trebalo da uradite da se stakla ne zalede.

Foto: Anze Furlan / Shutterstock
Foto: Anze Furlan / Shutterstock
.

Prvo što mnogima "padne na pamet" jeste da po šoferšajbni prospu vruću vodu. Ovo ne smete raditi, nikada! Razlog je taj što u tom slučaju staklo može da pukne, naročito ako na njemu već imate neka sitna oštećenja, a to je nešto što nikako ne želite.

Uz pomoć nekoliko trikova možete sprečiti da vam se šoferšajbna na automobilu zaledi.

Kada god je to moguće, auto parkirajte tako da njegov prednji deo bude okrenut na istok. Tada će prvi jutarnji zraci, ako ih ima, polako otopiti led i mraz na vetrobranskom staklu.

Još jedan način da sprečite staklo da se zaledi je da preko njega stavite karton ili neki veći stari peškir.

Osim toga, možete da napravite i domaću tečnost za odleđivanje koju ćete ujutro samo poprskati po zaleđenom staklu i tako izbeći struganje. Vrlo je jednostavno. U bocu stavite litar alkohola, decilitar vode i 1 čajnu kašiku deterdženta za pranje sudova. Dobro promućkajte. Postoji još jedan recept- u bocu sa raspršivačem sipajte alkohol i vodu u razmeri 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode).

Ako želite da se brisači ne zalepe za zaleđeno staklo stavite na njih stare čarape ili ih jednostavno podignite da ne stoje na staklu.

Retrovizori na automobilu se neće zalediti ako ih "zapakujete" u plastične kese. Može ih obmotati i gumicom, kako bi što manje hladnog vazduha i vlage ulazilo u kesu.

Brave na vratima možete da odledite koristeću sredstva namenjena baš za to, poput WD spreja. Malo tečnosti naprskajte u bravu uveče i ne brinite, neće se zalediti. Uglove vrata možete namazati glicerinom, vazelinom ili jestivim biljnim uljem., piše 24sata.hr.

Ukoliko ste parkirani negde u garaži, a pri ruci nemate ni strugač ni tečnost posao može završiti bankovna kartica, ali budite pažljivi kako je ne biste oštetili.

Još jedan način da odledite stakla, koji je možda i najbolji način je da automobil upalite da radi, a potom uključite grejanje. Za 5 minuta led bi trebao da omekani, a onda samo uključite brisače i on se se polako odvojiti od stakla.

Bezbednost je na prvom mestu, veoma je važno da vam stakla budu čista pre nego što se uključite u saobraćaj i otpočnete svoju vožnju.