BACATE KORU JABUKE? Odmah promenite ovu naviku i iskoristite je na ova četiri korisna načina

Ukoliko baš i ne volite da jedete koru jabuke ili vam je ostala kao višak posle spremanja kolača, evo načina na koji je možete iskoristiti.

Izvor: banjaluka.com  |  
Ilustracija Foto: Paramonov Alexander/Shutterstock
Ilustracija Foto: Paramonov Alexander/Shutterstock
.

Napravite žele

Jabuke su bogate antioksidanata, posebno u kori. Ustvari, gotovo pola vitamina C jedne jabuke se nalazi u njenoj kori.

Svoju dozu antioksidanata možete dobiti za doručak sa želeom napravljenim od kora ili čak čipsom od kora.

Sve što treba da uradite je da komadiće kore jabuke poprskate sa malo vode, šećera i cimeta. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 150°C dok ne postanu hrskave (morate povremeno da ih okrenete).

Očistite posuđe

Kora jabuke odlično čisti aluminijumske posude, jer sadrže kiseline koje rastvaraju nečistoće. Skuvajte šaku jabukovih kora i ostavite da krčkaju u posudi koju želite da očistite 20-30 minuta. Prljavština bi trebalo da nestane.

Skuvajte čaj

Tako ćete najbolje izvući mnogo antioksidanata iz kora jabuke, a bez šećera. Treba vam šaka jabukovih kora, tri do četiri šolje vode, cimeta, jedna kašika meda i jedna kašika limunovog soka.

U posudu stavite sve sastojke osim meda i kuvajte 15-ak minuta. Procedite, dodajte med i dobićete savršeno zdrav napitak.

Osvežite vazduh

Jabuke i cimet su mnogim ljudima najdraži mirisi domaćinstva. Skuvajte koru jabuke, cimet, đumbir i limun. Ostavite da isparava dok se miris širi domom.