Ako prepoznate ove ČETIRI REČENICE znajte da pored sebe imate MANIPULATORA! Evo čime se služe da biste se osećali nesigurno...

Manipulatori žele da upravljaju drugom osobom i tako dođu do sopstvenog cilja. Kada počnete često da preispitujete svoje misli, osećaje i uverenja, manipulatori tada imaju moć da zavladaju svakim aspektom vašeg života. Kako biste ih na vreme uočili, donosimo najčešće fraze koje manipulatori koriste, a kojima pokušavaju da kontrolišu svoje "žrtve" i naruše im samopouzdanje.

Ilustracija, foto: SvetaZi/Shutterstock
Ilustracija, foto: SvetaZi/Shutterstock
.

1. "Nisi me razumela/o."

Svima nam se dogodi da ponekad pogrešno protumačimo stvari, ali manipulator će vas namerno okriviti i govoriti vam da niste dobro razumeli šta je hteo da kaže. Na taj način stvaraju nesigurnost i sumnju u vama pa preuzimaju kontrolu nad onim što mislite, govorite i u šta verujete.

2. "Previše dramiš."

Manipulatori vrlo često koriste tu rečenicu ili sličnu ''Reaguješ preterano''; "Preteruješ...". Kada vas manipulator etiketira kao osobu koja previše drami, onemogućuje vam da izrazite sopstvene emocije i da kažete ono što mislite.

Kad god budete hteli da podelite neki svoj problem, reći će vam da preterujete.

Ubrzo ćete početi da zadržavate stvari za sebe, a njemu će prolaziti sve što kaže jer ćete vi želeti da izbegnete sukob. To dopušta manipulatoru da upravlja svakim vašim potezom, piše Zadovoljna.

3. "Potreban sam ti."

Potpuna kontrola je krajnji cilj manipulatora. On želi da mislite kako bez njega ne možete da funkcionišete. Ako u to počnete da verujete, kontrolisaće vas u potpunosti. Manipulator bez te kontrole nije potpun.

4. "Ti si…"

… ljubomorna, zajedljiva, paranoična i slično. Na taj način manipulator kod žrtve nastoji da stvori osećaj sumnje u ispravnost vaših odluka ili postupaka.

Ako takve stvari manipulator dugoročno ponavlja, osoba na kraju zaista počinje da veruje u to. Manipulator na taj način sebi gradi samopouzdanje, a vaše uništava.