Zanimljivosti

Danas je praznik velikog zaštitnika dece: Verovanja kažu - ako padne kiša, OVO morate da uradite za zdravlje i sreću najmlađih!

Veruje se da danas demoni beže, zahvaljujući ovom velikom svecu, zaštitniku dece.

19.07.2019. - 10:46h
foto: Depositphotos/FamVeldman

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavaljaju Svetog prepodobnog Sisoja Velikog. Ovaj svetac je u srpskom narodu izuzetno poštovan i cenjen kao zaštitnik dece, pa se za ovaj dan vezuje veliki broj običaja i verovanja.

Danas je dan prepodobnog Svetog Sisoja Velikog. U našim krajevima ovaj svetac je izuzetno poštovan i cenjen od majki i žena jer važi za zaštitnika dece i brzog pomoćnik u svakoj tuzi i nevolji.

Zbog toga je većina običaja koji se i danas poštuju u Srbiji u vezi sa decom. Mnoge majke praktikuju da poste sedam dana pred praznik da bi se pričestile, a „sedmodnevni post“ je nepisano pravilo kojeg se majke sve češće pridržavaju.

Veruje se da će tako njihovi mališani biti zdravi i da će ih u životu pratiti sreća.

Ako na današnji dan pada kiša, obavezno treba pustiti decu da istrče napolje i dobro pokisnu! U nekim krajevima naše zemlje i do danas je sačuvao verovanje da je to voda koju Sveti Sisoje sa neba šalje na njih i da će tako najbolje i najzdravije porasti.

Stariji kažu da je Sveti Sisoje najveći prognitelj svih đavola koji napadaju decu. Zbog toga su verovali da deca mogu ostati napolju i po mraku, jer svi demoni beže i kriju se.

Narod kaže da će sve što rodi na ovaj dan biti srećno i dugovečno.

Takođe, uvreženo je verovanje da na ovaj dan treba obavezno zapaliti sveću ovom svecu da bi vam “krenulo u životu”.

A ko je bio Sveti Sisoje Veliki?

Prepodobni Sisoje Veliki bio je rodom iz Misira u današnjem Egipatu i učenik Svetog Antonija.

Teškim trudovima nad samim sobom toliko je ukrotio sebe, da je bi krotak i nezlobiv kao jagnje. Zato mu je Bog dao veliku blagodat, da isceljuje bolesnike, izgoni nečiste duhove, i mrtve vaskrsava.

Još za života se pročuo kao iscelitelj i čudotvorac, pa su mnogi dolazili kod njega po savet i lek. Šesdeset godina je Sisoje živeo u pustinji.

Umro je u dubokoj starosti, 429. godine. Deo moštiju Svetog Sisoja nalazi se u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini.

Izvor: Dnevno.rs