Najbizarnija teniska priča: Bjorn Borg

Sa 17 godina osvojio je prvu ATP titulu u Rimu. Bio je najmlađi šampion Rolan Garosa. Bjorn Borg je imao samo četiri godine kada je njegov otac pobedio na nekakvom takmičenju u ping pongu i kao nagradu dobio teniski reket. Tada je počela ljubav koja nikada nije prestala.

.

Bjorn Rune Borg je rođen 6. juna 1956. u Sedertaljeu, gradu gde je prva i poslednja sportska razonoda hokej na ledu. Ali, ovaj čovek je oduvek bio predodređen da bi krši zakone i da menja istoriju. Postao je profesionalac sa 14 godina. Sa nepunih 16 godina, 1972. debitovao je za Dejvis kup reprezentaciju Švedske i pobedio. Nešto kasnije te godine, osvojio je juniorski Vimbldon. To je bio samo početak jedne od najbizarnijih teniskih priča.

Sa sedamnaest godina osvojio je prvu ATP titulu u Rimu. Nekoliko turnira nakon toga, postao je najmlađi šampion Rolan Garosa. Taj rekord su kasnije oborili Mak Vilander i Majkl Čeng.

Godine 1975. Borg je odbranio titulu u Parizu počistivši sa terena Giljerma Viljasa. Stigao je i do finala Vimbldona, ali ga je zaustavio veteran Artur Eš, koji ga je ponovo savladao i na Mastersu u Dalasu.

Sa 20 godina i jednim danom, preslišao je Ilijea Nastasea i postao najmlađi šampion u istoriji Vimbldona. Taj rekord sada drži Boris Beker. Naredne 1977. odbranio je titulu u Londonu u teškom meču protiv Džimija Konorsa.

Između 1978 i 1980. bio je na vrhuncu karijere. Osvajao je uzastopno i Rolan Garos i Vimbldon te tri godine.

Pored toga, stasit, mišićav, skandinavski hladan i odmeren, duge plave kose, bio je i opšti miljenik žena. Navodno, njegovo srce ima samo 35-38 otkucaja u minutu što mu je dozvoljavalo da i bez preteranog treninga i bez propuštanja žurki uvek bude u najboljoj mogućoj kondiciji.

Ali, ono po čemu će uvek ostati upamćen su dueli sa Džonom Mekinroom, najvećim brbljivcem u istoriji tenisa. Potpuno različitih karaktera i stilova igre, njihovo rivalstvo je unelo ljubav prema tenisu u domove širom sveta, kao što su Leri Bird i Medžik Džonson proslavili košarku.

Skoro svaki njihov megdan je bio dramatičan i odigran u maksimalnom broju setova. Ipak, izdvaja se finale Vimbldona 1980. On gubi od Amerikanca taj-brejk četvrtog seta sa 18-16. Ali, u petom setu osvaja trinaest uzastopnih poena na servis i nekako pobeđuje. Ipak, njegov imidž je već bio uklesan u kamen.

Godinu kasnije Mekinro je okončao Borgov niz od pet uzastopnih titula na Vimbldonu, a nekoliko meseci potom Šveđanin se povukao.

Kako je Mekinro rekao, njegov profesionalni život više nikada nije bio toliko zabavan.

Iz međusobnih duela niko nije izašao kao pobednik, rezultat je 7-7, ali je Mekinro pobedio u tri od njihova četiri Grend Slem finala.

Ali, osim duela, zanimljiva je i priča dvojice rivala koju je iznela Bjorgobva bivša žena Loredana Berte. Ona je objavila autobiografsku knjigu u kojoj je otkrila šokantne detalje iz života bivšeg supruga i pikanterije iz života Džona Mekinroa.

Poznata italijanska pevačica je detaljno opisala život vrhunskih tenisera u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog veka:

"Teniseri su kao deca. Kad pobeđuju srećni su, a kad gube, onda su neurotični. Postanu ljudi tek nakon turnira. U Njujorku sam videla Džona Mekinroa kako luduje na koncertu Karlosa Santane. Čak je došao na binu i pevao s njim. Tenis ga u tom trenutku nije previše zanimao."

Berte je otkrila da se Džon Mekinro često družio sa poznatim holivudskim glumcem Džimom Belušijem, koji mu je nabavljao prostitutke.

"Mekinro je često bio naduvan, imao je seks s prostitutkama koje je dovodio Džim Beluši. Jednom prilikom je Mekinro ušao u klub jer mu se pilo. Pitao je koliko klub košta i kupio ga je."

Loredana Berte se udala za Bjorna Borga 1989. godine.

"Bjorn je uzimao kokain po povratku s turnira. Kad smo se preselili u London više nije hteo da vodi ljubav sa mnom. Poludela sam nakon osam meseci. Provodio je dosta vremena u svojoj vili u Švedskoj gde sam mu ja bila robinja i sluškinja", napisala je Italijanka. Berte i Bjorg su bili u braku od 1989. do 1993. godine. Italijanka ga je 2010. godine prijavila sudu za bigamiju jer je otkrila da se teniser oženio sadašnjom suprugom Patricijom iako je još bila njegova zvanična supruga.

Borgu je to treći brak. Pre Patricije i Loredane bio je oženjen Rumunkom Marijanom Simionesku.

Ima tridesetogodišnjeg sina sa manekenkom Janikom Bjorling.

Bjorn Borg je prva rok zvezda u svetu tenisa, a uz to je i prvi koji je prešao cifru od milion dolara u zaradama.

Otišao je u tenisku penziju sa 11 Gren Slem titula, pomenutim rekordima u Parizu i Londonu, uz seriju od 33 pobede u Dejvis Kupu.

On je prvi čovek koji je uveo snažan stil igre sa osnovne linije, a do perfekcije je doveo dvoručni bekend, koji je tada bio prava retkost. U suštini, njegov stil igre je preteča onoga što danas primenjuje većina tenisera.

Otišao je u penziju sa samo 26 godina jer mu je nedostajalo motiva. Ali, nije otišao sa naslovnih strana tabloida.

Probao je sa povratkom 1991. godine. Ponovo je pustio kosu i igrao sa drvenim reketom iako su se već pojavili grafitni. Nije dobio nijedan meč i onda je definitivno odustao. U sedam različitih navrata je bio svetski broj jedan. Ukupno je osvojio 77 ATP titula u singlu i još četiri u dublu. 1987. primljen je u Kuću slavnih u Njuportu, a 2006. dobio je nagradu za životno delo koju mu je dodelio niko drugi do Boris Beker.

Sada ga možete sa vremena na vreme videti na ATP turu šampiona i to sa kratkom kosom i grafitnim reketima.

Privatni život Bjorna Borga je bio pravi pakao. Propali brakovi i loše investicije dovele su ga do toga da umalo proda dva trofeja i dva reketa sa kojima je osvojio Vimbldon na jednoj aukciji u Londonu. Ipak, Andre Agasi i Džimi Konors su nekako uspeli da ga nagovore da to ne uradi.

Ono malo novca što mu je ostalo uložio je u kompaniju muškog donjeg veša i sada je sve u redu, njegov brend je drugi samo iza Kelvina Klajna u Švedskoj.

Tako je Bjorn Borg preživeo za jedan život isto koliko deset ili dvaedset "običnih smrtnika" i verovatno nije još gotov. Bio je i na vrhu i na dnu, a za sve to vreme, sa njim je uvek bio tatin reket...

Izvor: Sport klub, Kurir, Preko ramena