Zanimljivosti

ISTORIJSKA PRESUDA: Koja povratio prava od PGP!

Firma "Mascom" tužila je diskografslu kuću "PGP-RTS" zbog ubiranja naknade na izdanja grupe "Disciplina Kičme" na koja nema osnovna prava.
03.06.2016. - 13:35h

"Mascom" je zaključio ugovor sa frontmenom "Discipline Kičme" Dušanom Kojićem - Kojom i tako postao originalni proizvođač fonograma, a "PGP-RTS" je bio samo izdavač fonograma na nosačima zvuka.

Na osnovu toga pravo na naknadu za korišćenje fonograma koje traje 50 godina, pripada Koji, odnosno "Mascomu" dok im traje ugovor s Kojom, a ne "PGP"-u koji je sve ove godine tu naknadu bez osnova ubirao.

Firma je tužila diskografsku kuću, a Privredni sud u Beogradu je doneo prvostepenu presudu kojom je utvrđeno da "Mascom", a ne "PGP-RTS", ima pravo da od OFPS (Organizacija proizvođača fonograma Srbije) ubira naknadu od fonograma. 

Ovom presudom, prvi put u istoriji, jedan srpski sud presudio je u korist originalnog proizvođača fonograma, navodi"Mascom".

Frontmen grupe "Disciplina Kičme" Dušan Kojić očekivao je ovakvu presudu.

- Očekivao sam ovakav ishod, ništa manje od toga - kratko je rekao Koja.

Direktor "Mascoma" Slobodan Nešović - Loka i više je nego zadovoljan presudom:

- Ovo je istorijska presuda jer predstavlja kreiranje nove paradigme u kojoj će originalni vlasnici fonograma dobiti priliku da koriste svoju imovinu u skladu sa zakonom te će imati šire posledice jer će ohrabriti i ostale vlasnike fonograma da se izbore za svoja imovinska i ljudska prava. Simbolično je i to što je prvu pozitivnu presudu dobio baš Koja, a sve u skladu sa njegovim stihovima "Vreme je za pravdu, vreme je za istinu" - rekao je Nešović.