Zanimljivosti

Srbi u očima turista: Šta misle o našim gradovima, navikama i ljudima...

Stranci ne kriju da najveći utisak na njih ostavlja gostoljubivost i lepota naših ljudi, ukusna hrana, niske cene i besplatni ulazi u tvrđave i manastire, zbog čega nas i nazivaju "poslednjim romanticima".
27.05.2016. - 15:19h

S druge strane, zameraju nam na arhitektonskom neskladu, oronulim fasadama i grafitima, psima lutalicama, bahatim taksistima i nervoznim vozačima, nepostojanju info-tabli na engleskom i latiničnih naziva ulica, a najviše na - duvanskom dimu u javnim objektima, piše "Turistički svet". 

Turisti nam zameraju to što ljudi puše cigarete “od jutra do sutra“ i da je potrebno da postoji zona u kojima nepušači mogu da se osećaju prijatno. 

Oduševljeni su izgledom naših žena jer s obzirom na životni standarad začuđeni su koliko su negovane i doterane. 

- Žene se jako lepo oblače, prate modu, verovatno sve što zarade troše na garderobu, to se vidi. (...) 
- Ja da živim ovde, ja bih se ljubio sa svim ženama po tri puta. Mora da se poštuje običaj. Stalno bih to zloupotrebljavao. (...) 
- Muškarci su vam zgodni, visoki mačo tipovi, kladim se da se boje žena, kao zec lovca.
- Na svakom koraku nalazi se kafeterija. Ovde svi piju kafu ceo dan. Ali shvatili smo da nije suština u pijenju kafe, nego u ćaskanju.
- Vaš prijatelj na kafi je i sveštenik za ispovest i psihijatar. 

Turisti kada se vrate u svoju domovinu pamte toplinu i otvorenost našeg naroda. Neki nas definišu kao dostojantstvene i ponosne. 

Sa druge strane smatraju nas naivnima jer ne naplaćujemo ulaze u crkve, manastire, tvrđave itd. 

Turisti u Beogradu najčešće obilaze Stari grad, Kalemegdan, Terazije, Stari dvor, Kuću cveća, Beli dvor, Hram Svetog Save i Skadarliju. Što se Srbije tiče, fascinirani su lepotom nacionalnih parkova. 

Izvor: Turistički svet, Bulevar.B92