Što ne biste skoknuli do Borislava Pekića po knjigu

Nakon novoimenovanih knjižara u lancu Delfi, „Miloš Crnjanski“ i „Momo Kapor“ u Beogradu i knjižare „Vasko Popa“ u Vršcu, knjižara u Knez Mihailovoj 40 u Beogradu ponela je ime jednog od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka, romansijera, dramskog pisca i filmskog scenariste Borislava Pekića.

.

Svečanosti imenovanja su pored porodice Pekić, supruge Ljiljane, kćerke Aleksandre i unuke Mari-Luiz, prisustvovali Goran Vesić, gradski menadžer, Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu, Milan Caci Mihailović, glumac, i Dejan Papić, direktor Lagune.

„Grad Beograd je danas veoma ponosan što je dobio knjižaru ’Borislav Pekić’ i što je jedna od naših najlepših knjižara ponela ime velikog srpskog pisca. To je deo obnove kulture sećanja u gradu gde se zaista trudimo da se sećamo poznatih i važnih ljudi koji su značajni za našu kulturu i društvo“, rekao je Vesić.

Vladan Vukosavljević je podsetio da su pre ove još dve knjižare ponele imena naših pisaca, i to Miloša Crnjanskog u Vasinoj ulici i Mome Kapora u 27. marta. On je naveo da je Pekić osoba izuzetnih književnih i ljudskih kvaliteta, te da može da posluži svima kao uzor. Njegova supruga je istakla da bi Pekić bio veoma zadovoljan odabirom lokacije, te da je ova ideja fantastična jer predstavlja promociju književnosti i naših velikana.

„Mislim da bi Pekić bio vrlo zadovoljan i mestom i načinom na koji je opremljena ova knjižara“, istakla je njegova udovica Ljiljana Pekić i dodala da misli „da je uopšte ideja da knjižare dobiju imena naših velikih pisaca fantastična. To je promocija i knjiga i književnosti i naših velikana.“ Ljiljana je otkrila da Pekić bez knjiga nije mogao i „šta god da je radio, uvek je bio okružen knjigama i leksikonima. Mislim da knjige čine mnogo više nego da obrazuju ljude, one su i uteha i beg u neki drugi svet, i knjige su za mene nešto bez čega ne mogu da živim.“

Direktor Lagune je kazao da je osnovni cilj ove ideje obraćanje čitaocu, ali i negovanje kulturne tradicije. On je poručio da je sada odgovornost veća zbog toga što knjižare nose imena naših književnih velikana.

Glumac Milan Caci Mihailović je više od dve decenije igrao u Pekićevom dramskom komadu „Korešpodencija“, iz koje je i izveo jedan deo.

Borislav Pekić rođen je 4. februara 1930. godine u Podgorici. Detinjstvo je proveo u Podgorici, Novom Bečeju, Mrkonjić-Gradu, Kninu, Cetinju i Bavaništu u Banatu. Od 1945. godine je u Beogradu, gde je pohađao Treću mušku gimnaziju i maturirao 1948. godine. Studirao je eksperimentalnu psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Godine 1965. objavljuje svoj prvi roman „Vreme čuda“. Od tada se posvećuje isključivo pisanju. Piše prozu, pozorišne, radio i televizijske drame. Za drugi roman, „Hodočašće Arsenija Njegovana“ (1970), dobija prestižnu Ninovu nagradu za roman godine. Kratki roman „Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana“ objavljen je u izdanju Slova ljubve iz Beograda tek 1975. godine (iako je napisan znatno ranije, ali Pekić nije uspeo da pronađe izdavača koji bi se usudio da objavljuje njegova književna dela).

Rukopis sotije „Kako upokojiti vampira“ izabran je na anonimnom književnom konkursu Udruženih izdavača i štampan 1977. godine. Sledi kratak roman „Odbrana i poslednji dani“ (1977). Njegovo kapitalno delo, saga-fantazmagorija „Zlatno runo“, objavljuje se u sedam tomova (1978–1986), za koje Pekić 1987. godine dobija Njegoševu nagradu. Žanr-romanom „Besnilo“ (1983), svojevrsnom apokaliptičkom vizijom sveta u kojem živimo, Pekić je odstupio iz istorijske tematike „Zlatnog runa“ i napisao delo sa elementima trilera.

Dela su mu prevođena na engleski, nemački, francuski, italijanski, španski, holandski, poljski, češki, slovački, mađarski, rumunski, retoromanski, makedonski, slovenački, albanski, grčki, švedski i ukrajinski jezik.

Izdavačka kuća Laguna, prvi put u Pekićevom umetničkom stvaralaštvu, objavila je njegova celokupna književna dela u 14 knjiga.

Na dan svečanog imenovanja knjižare u Knez Mihailovoj 40, trideset najnovijih Laguninih naslova bili su na specijalnom popustu od 30 odsto, a poklon uz svaku kupovinu obezbedile su renomirane kompanije Lomax, Golden Rose, Ziaja, Salvia. Nescafé se pobrinuo za osveženje, Candy Universe za slatko posluženje, a najmlađe smo obradovali kartama za film „Angry Birds“. KFC i McDonalds obezbedili su vaučere za svoje restorane.