Danas je Sveti Vasilije Ostroški: Crveno slovo za koje se vezuje JEDNO JASNO PRAVILO

Sveti Vasilije smatra se jednim od najvećih srpskih svetaca, a SPC i njeni vernici danas obeležavaju njegov dan. U narodu se veruje da se nad njegovim telom, koje počiva u ostroškoj isposnici događaju razna čuda.

Ilustracija; Foto: mama_mia/Shutterstock
Ilustracija; Foto: mama_mia/Shutterstock
.

Od davnina postoje legende vezane za ovog sveca, pa se tako kaže da je Sveti Vasilije tokom života više ličio na anđela nego na čoveka, kao i da je svoj duh uzdigao, a telo obesmrtio.

Ko je Sveti Vasilije Ostroški?

Rođen je kao Stojan Jovanović u Popovom polju kod Trebinja, a već u 12. godini poslat je u manastir Zavala, gde je njegov stric Serafim bio iguman. Nakon što je završio manastirsku školu, dobio je monaški čin i postao paroh Popovog polja.

Postoji verovanje da oni koje se zavetuju da će na Svetog Vasilija otići na Duhove u manastir Ostrog, njihova bolest ili bolest nekog njihovog najmilijeg biće kao “rukom odnesena”.

A svi koji su tražili pomoć ovog sveca bili su na strogom postu sve dok na Trojice ili Duhove ne odu na Ostrog i tamo se pričeste.

Osobama koje su se spremale a ovakvo putovanje nosilo se ulje, tamjan i pamuk koje su nosili sa sobom i ostavljali kod sveca “da prenoći”. Pamuk, ulje i tamjan koji su nošeni na Ostrog trebalo je sačuvati.

Prema verovanju na ovaj veliki praznik i crveno slovo u crkvenom kalendaru ne obavljaju se nikakvi paganski običaji niti rituali. Na praznik Svetog Vasilija jedino što vernici treba da urade jeste da se iskreno pomole čudotvorcu, a verovalo se da će svaka želja iz dubine srca biti ispunjena.

Za isceljenje tela i duše očitajte danas ovu molitvu:

Sveti Vasilije, veliki ugodniče Božiji, pomozi svima pa i meni. Veliki branitelju vere Pravoslavne, odbrani i nas koji tvoju Svetu veru držimo, i s nadom tebi pristupamo.

Veliki arhijereju Božiji, pomoli se Bogu Svedržitelju za sve ljude tvoje, pa na posletku i za mene nedostojnog i poslednjeg.
Tvrdoški viteže i Ostroški podvižniče, spasavaj nas od beda vidljivih i nevidljivih.

Pročitajte i Mučenička smrt Gavrila Principa i danas misterija: Godinama surovo torturisan izdržavao je kaznu u strašnim uslovima
molitva svetom vasiliju

Zapalila te je Srpska zemlja kao večnu sveću pred prestolom Boga Živoga, pa nam sada osvetli puteve i razagnaj tugu. Molitvama i suzama zagrevao si hladnu pešteru Ostrošku, pa zagrej sada Božijim duhom i srca naša, da se spasemo i proslavimo Boga svevišnjega i tebe Sveca Božijega.

Sa svih strana sveta priticali su ćivotu tvome bolni i nevoljni, i ti si im pomagao: demone odgonio, veze đavolje raskidao, i zdravlje duševno i telesno ljudima darivao. Tako i sada pomozi, krštenim i nekrštenim, kao i uvek, svima pa i meni.

Pročitajte i Veliki četvrtak dan kada se odigrala Tajna večera: I najvećim grešnicima danas se oprašta ako urade jednu stvar
Izmiritelj si bio zavađene braće, izmiri i sada sve zavađene, zbratimi razbraćene, oveseli tužne, ukroti samovoljne, isceli bolne. Sveti Vasilije Čudotvorče i Oče naš duhovni, čuj i usliši čeda tvoja duhovna u Hristu Isusu Gospodu našem.

Izvor: Lepa&Srećna, Opanak.rs