Zanimljivosti

NEVEROVATNO ali istinito! Velika evropska prestonica tek u 21. veku dobila gradonačelnika

Ko bi rekao da je jedan od najpopularnijih i najlepših gradova na svetu prvog gradonačelnika dobio tek pre 16. godina...
05.05.2016. - 10:00h

Prvi gradonačelnik Londona u istoriji, Ken Livingston, izabran je 2000. godine. London je, doduše, još od srednjeg veka imao lorda gradonačelnika (engl. Lord Mayor of London), koji postoji i danas, ali njegova vlast pokriva samo usko središte današnjeg Londona, poznato kao "City" (engl. City of London), gde živi samo manji deo stanovnika tog velegrada.

Sve do 2000. godine nije postojala upravna funkcija koja bi pod sobom ujedinjavala London kao metropolu s više miliona stanovnika. Zbog toga je uvedena služba gradonačelnika Londona (engl. Mayor of London), nadležnog za celokupnu teritoriju na kojoj živi više od 8.500.000 stanovnika.

Ken Livingstone.jpg

Gradonačelnik se bira direktnim glasanjem, a prvi je na tu dužnost stupio spomenuti Ken Livingston, koji je pobedio kao nezavisni kandidat. Reč je o vrlo moćnoj poziciji, s obzirom na značenje Londona kao jednog od najvažnijih svetskih finansijskih i kulturnih središta.

Gradonačelnik Londona u današnje vreme ima kancelariju u Gradskoj većnici izgrađenoj u 21. veku prema projektu nagrađivanog arhitekte Normana Fostera. Gradska većnica smeštena je uz reku Temzu nasuprot londonskom Taueru.

City.hall.london.arp.jpg

Ken Livingston kasnije je osvojio još jedan mandat, i to kao kandidat Laburističke stranke, a 2008. godine na izborima ga je pobedio Boris Džonson iz Konzervativne stranke, koji je tada postao drugi po redu gradonačelnik u istoriji Londona, a na toj dužnosti je i danas.

Boris Johnson

Izvor: Povjest