Učimo od njih: Životinje koje sklapaju prijateljstva za ceo život

Saznajte kojih pet vrsta životinja sklapaju dugoročna prijateljstva, od kojih neka traju i ceo život.

.

Krave

Jedna britanska studija otkriva da pojedine krave formiraju bliska, najbolja prijateljstva sa drugim kravama sa kojima provode dane na pašnjacima. Kada se krava odvoji od krave za koju je vezana kao što je čovek vezan za svog najboljeg prijatelja, onda nivo njenog stresa počne da raste i smanjuje se prinos njenog mleka. Stručnjaci smatraju da kada su krave u prisustvu svojih prijatelja njihov nivo stresa je manji nego da su sa kravama koje prvi put vide.

Slepi miševi

Istraživači koji proučavaju slepe miševe vrste Bechstein otkrili su da, kao i krave, ženke slepih miševa odaberu svog „najboljeg prijatelja“. Jedna ovogodišnja studija navodi da ova prijateljstva mogu trajati godinama, a ponekad i ceo život. Neke ženke slepih miševa se ponašaju kao babice prema drugom slepom mišu. Naime, u jednom dokumentovanom slučaju, ženka slepog miša je u više navrata zagrlila i negovala drugu trudnu ženku.

Slonovi

Prijateljstvo slonova je takvo da može čak da nadmudri poznatu zatvorenikovu dilemu u teoriji igara. Istraživači sa Emori Univerziteta i sa Tajlandskog konzervacionog centra za slonove pomoću eksperimenta su dokazali da su slonovi shvatili da treba da sarađuju. Povlačenjem istovremeno dva kraja istog konopca oni bi dobili poslasticu, a ako bi slon povukao konopac bez učešća drugog, on onda ne bi bio nagrađen. Primećeno je da slonovi, i u divljini i u ropstvu, formiraju bliska, ponekad doživotna prijateljstva sa drugim slonovima. Oni jedu zajedno, zajedno se kupaju i pokazuju svoju ljubav, tako što grle svoje prijatelje prebacujući uši i surlu preko njihovih glava.

Šimpanze

I muške i ženske šimpanze često formiraju dugoročna prijateljstva sa drugim šimpanzama svog pola. Šimpanze koje su prijatelji uglavnom rade ono što rade i ljudi, dele hranu, odmaraju zajedno, posmatraju svoje okruženje i timare jedno drugo. Šimpanze jednako timare jedna drugu tokom dana, a to je pokazatelj da će njihovo prijateljstvo dugo trajati. Studije sa Univerziteta Mičigen dokazale su da prijateljstva muških šimpanzi traju oko 7 godina, a neka čak i ceo život. Kada dožive veliki stres šimpanze traže utehu i sigurnost u svojim prijateljima šimpanzama, a one ih tad maze, grle i izražavaju simpatije.

Delfini

Prijateljstva među ženskim delfinima slična su kao kod žena koje zajedno izlaze u noćni provod. Kao i svaka dobra drugarica, tako i ženke delfina štite svoje prijateljice od mužjaka koji pokušava da se pari sa njima, kao i od ajkula i drugih predatora, objašnjeno je u nedavnoj studiji objavljenoj u Nacionalno Akademiji nauke.

Takođe, prijateljstva muških delfina su slična kao prijateljstvo momaka koji izlaze u noćni klub. Muški delfini se kreću u grupama po dvoje ili troje, a jedna od svrha njihovog zajedničkog kretanja je to da pomognu jedan drugome da osvoje ženku.

Izvor: Nacionalna geografija