Uska staza ka dalekom severu“ u Laguni

U mesecu kada Izdavačka kuća Laguna obeležava 18 godina postojanja, na zadovoljstvo čitalaca, predstavljamo trihiljaditi naslov „Uska staza ka dalekom severu“ Ričarda Flanagana, veličanstven roman o ljubavi i ratu ovenčan Bukerovom nagradom 2014.

.

Roman se bavi jednom od najozloglašenijih epizoda u japanskoj istoriji – izgradnjom burmanske Pruge smrti za vreme Drugog svetskog rata.

Za njih su postojale samo dve vrste ljudi – oni koji su bili na Pruzi i svi ostali.

U paklu japanskog zarobljeničkog logora na burmanskoj Pruzi smrti, lekara Doriga Evansa opseda njegova nedavna ljubavna pustolovina s mladom udatom ženom. Mučeći se da spasi svoje ljude od gladi, od kolere, od batina, on dobija pismo koje će mu zauvek promeniti život.

U ovoj knjizi najbolje se ogleda spisateljski dar Ričarda Flanagana zbog kojeg ga smatraju jednim od najznačajnijih savremenih proznih pisaca. Vešto se krećući od japanskog zarobljeničkog logora do današnje Australije, od nedaća Doriga Evansa i njegovih drugova zatočenika do muka njihovih japanskih tamničara, ovaj roman divlje lepote priča o ljubavi i smrti, ratu i istini, o čoveku koji sazreva i napreduje, ali i otkriva šta je sve izgubio.

Objavljen 2013. godine, roman „Uska staza ka dalekom severu“, bez razlike, ostavio je snažan utisak na kritičare širom sveta, i svi su složni u oceni da je reč o vrhunskoj književnosti i romanu koje je „budući klasik“. Ovo je i prvi roman Ričarda Flanagana koji se pojavljuje na srpskom jeziku u prevodu Nenada Dropulića.

„Uska staza ka dalekom severu“ od četvrtka, 14. aprila naći će se u prodaji u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.