Izlozba skulptura i instalacija “Old Cameras” u KC Gradu

U ponedeljak, 18. aprila u 20 sati u Velikoj galeriji KC Grada biće otovrena izložba skulptura i instalacija pod nazivom “Old Cameras” autorskog para Just Machine.

.

Postavka u osnovi ima prenamenu predmeta koji su izgubili prvobitnu upotrebnu vrednost, u ovom slučaju neispravnih, analognih fotoaparata, u umetnička dela: preko tri stotine Praktika, Zenita i Kodaka, pažljivo sakupljanih i sklopljenih u 10 umetničkih dela.

Publika će do 30. aprila imati priliku da pogleda skulpture i instalacije na multimedijalnoj postavci, ali i ima interakciju sa njima. Ova izložba je takođe deo programa meseca fotografije, prvog internacionalnog foto festivala koji se održava u Beogradu tokom meseca aprila.

Just Machine je umetnička grupa koja je nastala zbližavanjem umetničkih praksi dva autora – Dragane Stojanović i Marka Stojanovića. Različitost, a istovremeno i komplementarnost njihovih umetničkih izraza, rezultiraju interesantnim formalnim skladom koji je karakterističan za njihove zajedničke, najčešće višemedijske umetničke projekte.

Ideja sjedinjavanja umetničkih praksi, nastala je kao potreba za proširenjem prvobitnog istoimenog projekta Marka Stojanovića Just Machine iz oblasti soundart-a i elektronske muzike, u kome je konceptualno-tematski aspekt težio evoluiranju forme. Pripajanje vizuelnih elemenata zvučnom, doveo je do nastanka novih, konzistentnih višemedijskih formi.

Grupa Just Machine se prvi put javno predstavila publici 30. januara 2015. godine u Galeriji PM (HDLU) u Zagrebu, na internacionalnoj izložbi “SoundScapes/Zvučni pejzaži” sa radom “The Ship”.

Druga samostalna izložba pod nazivom “Old Cameras” biće predstaljena publici od 18. do 30. aprila 2016. u Velikoj galeriji Kulturnog centra GRAD u Beogradu.