Zanimljivosti

Pijani vozači će služiti kaznu u mrtvačnicama

Tajlandske vlasti planiraju da vozačima, koji su u pijanom stanju izazvali saobraćajne nesreće, odrede kaznu da rade u bolničkim mrtavčnicama kako bi bolje sagledali svoju neodgovornost na putevima.
12.04.2016. - 11:52h

Svake godine tokom tradicionalnog jednonedeljnog odmora za Novu godinu, u Tajlandu se dešavaju saobraćajne nesreće s velikim brojem žrtava zbog vozača koji se s proslava vraćaju u pijanu stanju.

Tajland je druga zemlja po broju udesa za vreme praznika tokom kojih, u proseku na svakih sat vremena, poginu dve ili tri osobe i bude povređeno do 160 osoba.

"Vozači koje budu osuđeni na kaznu zbog saobraćajnih nesreća biće upućeni na rad u bolničkim mrtvačnicama", izjavio je tajlandski zvaničnik Krijangdedž Džantaravong.

"To je strategija da se takvi vozači uplaše da sednu za volan u pijanom stanju jer mogu i sami da završe u mrtvačnici. Cilj te mere da se ljudi odvrate i obeshrabre od takvog ponašanja", rekao je taj zvaničnik i dodao da bi takva kazna imala više efekta nego društveno koristan rad u parkovima ili bibliotekama.

Prema njegovim rečima, kažnjeni vozači bi trebalo da "uvide i fizičke i mentalne posledice". "U mrtvačnici će raditi na sređivanju i transportu leševa, kako bi to bolje razumeli i postali savesniji i tako bezbednije vozili", dodao je tajlanski zvaničnik.

Izvor: Beta