Jeziva legenda o najtužnijoj pesmi: Pre samoubistva čuli su ovu numeru

„Samoubilačka pesma“ prvi put je objavljena u Mađarskoj 1935. godine i od prvog momenta izazivala je ogromne kontroverze. Ovo je priča o poznatoj baladi zbog koje su mnogi, kako se tvrdi, okončali svoje živote.

.

Mađarski pijanista i kompozitor Režo Šereš 1933. godine komponavao je "Sumornu nedelju", poznatu i pod nazivom "Samoubilačka pesma". Izvorni tekst, pod nazivom "Svet se završava", govorio je o očaju uzrokovanim ratom, a završavao se mirnom molitvom o ljudskim gresima.

Pesnik Laslo Javor potom je napisao novi tekst na Šerešovu kompoziciju koji je potisnuo stari i započeo jednu od najjezivijih priča u istoriji muzike.

U Javorovom tekstu glavni junak, skrhan smrću svoje ljubavi bez koje nema snage da živi, odlučuje da izvrši samoubistvo. Pesma je prvi put objavljena u Mađarskoj 1935. godine i od prvog trenutka izazivala je ogromne kontroverze.

.

Odmah po objavi, za pesmu su počela da se vezuje jeziva urbana legenda da su navodno stotine osoba u Mađarskoj izvršile samoubistvo kada su prvi put čuli kompoziciju .
Međutim, zbog nesvakidašnje melodije i kvaliteta, pesma se ubrzo iz Mađarske proširila na ceo svet. Već 1936. pesma je prevedena i objavljena na engleskom jeziku, a jezive urbane priče o samoubistvima povezane s ovom kompozicijom počele su da se prepričavaju i širom engleskog govornog područja.
Godine 1941. slavna američka džez pevačica Bili Holidej snimila je svoju verziju pesme, a njen tekst uveliko je odudarao od orginalnog. Zbog lošeg glasa koji je pratio pesmu i suicidne poruke koje šalje, stihovi u izvedbi Holidej imali su daleko optimističniji ton. Ipak, iako znatno ublažena i s daleko vedrijim tonom, BBC je zabranio emitovanje i verzije Bili Holidej, kako se u jeku Drugog svetskog rata ne bi oslabio moral britanskog stanovništva.

.

Jezivost pesme i legende vezane za nju dodatnim argumentima potkrepila je i sudbina samog kompozitora Reža Šereša. U januaru 1968. godine, tačno 35 godina od kako je napisao pesmu, Šereš je izvršio samubistvo. Iako je preživeo prvobitni pokušaj, kada je skočio kroz prozor i tom prilikom dospeo u bolnicu - on je ležeći na bolničkom krevetu sam sebe zadavio žicom.

Ipak, verovatno najjezivije i najmračnije izvođenje ove pesme ikad priuštila je čuvena grčka umetnica Diamanda Galas.

.

Izvor: Kurir