Imaju li zmije kosti?

Ako ste ikada posmatrali zmiju kako se kreće, morale su vas začuditi i zadiviti dve stvari. Prvo, zmija se kreće veoma zagonetno. Ne vidite joj noge, na zmijinom telu nema ničeg što bi ga guralo ili vuklo, a ona se ipak kreće! Drugo, dobija se utisak da zmija „klizi“ po površini zemlje, kao da njeno telo uopšte nema kostiju!

.

Međutim, zmija je prepuna kostiju! Ima kičmenicu sastavljenu od nezavisnih pršljenova vezanih naročitim pokretnim zglobovima, a za svaki tako odvojeni kičmeni pršljen vezan je po par rebara. Neke zmije imaju čak i po 145 pari rebara vezanih za izuzetno pokretljivu kičmenicu.

Kuglasta udubljenja sa zadnje strane a spreda čašica vezuju svaki pršljen sa susednim pršljenom i svaki par rebara za određeni pršljen na kičmenom stubu. Otuda i velika pokretljivost zmijinog kičmenog stuba, pa i njenih rebara.

Vrhovi svakog para rebara povezani su mišićima sa trbušnim štitovima, na stomaku zmije. Zbog toga se zmija može kretati nezavisnim pokretima svakog trbušnog štita posebno, jer kada pokrene samo jednim parom rebara trbušni štit, ovaj odmah reaguje poput noge koja se pokrene.

Zmije imaju kosti u glavi i vilici. Svaka zmija može da razjapi čeljust prilično široko u trenutku kada guta hranu; to joj je moguće stoga što su i sve kosti oko usne duplje potpuno nezavisne, te usta i ždrelo mogu prilično da se rašire. Većina zmija guta svoje žrtve ne pokušavajući da ih prethodno ubije ili udavi. Kad zmija proguta plen, odmah započne varenje progutane hrane.

Kao što vidite, zmije zaista imaju kosti u svome telu, iako se dobija utisak da njihova gmizava tela nemaju ničeg čvršćeg ili koštanog u svome sastavu!

Izvor: Riznica