Bogate i siromašne u Limi deli ZID sa BODLJIKAVOM ŽICOM

U predgrađu Lime, glavnog grada Perua, podignut je tri metra visoki betonski most s bodljikavom žicom na vrhu, dug preko 10 kilometara...

.

Razlog postojanja tog ‘Peruanskog Berlinskog zida’ je bolno jednostavan - strah stanovnika bogatog kvarta da će ih njihove siromašne komšije pljačkati.

Most deli urbani deo grada "Las Casuarinas", gde žive neki od najbogatijih ljudi Perua, i siromašno predgrađe "Vista Hermosa", prenosi Dailymail.

Zid je sagrađen pre više godina i tokom svog postojanja podigao je mnogo prašine, a najnoviji snimci koje je napravio dron, snimajući uz celu dužinu zida, samo su pojačale rasprave između bogatih i siromašnih.

“Drvene kućice osvetljenje svećama i sa slomljenim krovovima samo su koji kilometar udaljene od kuća koje vrede više miliona funti”, napsiali su lokalni mediji.

Video snimak pokazuje bosonogu decu kako hodaju uz spoljni deo zida. Snimak su zajedno napravile tri inicijative "Brigada za murale", "Otvoreni prostor" i "Glad", koje se okupljaju vikendom da bi pomogle deci i lokalnom stanovništvu da slikaju murale po zidu.

Grupe, čiji je cilj da pruže boju sivoj, sumornoj, betonskoj građevini, objavila je poziv na Fejsbuku, tražeći "ruke i srca kako bi se obojio Zid srama".

Latinska Amerika, zajedno s Karibima, ima najveći disparitet u platama u celom svetu, tvrdi humanitarna organizacija "Oxfam". U izveštaju za 2014. organizacija je objavila da 1% najbogatijih poseduje 41 odsto regionalnog bogatstva, dok preostalih 99 odsto deli 56 odsto bogatstva.

.

Izvor: Danas.hr/HIZU Planeta / Zanimljivosti, nauka, priroda /