Psihologija boja u poslovnom svetu: Plava kaže "Zaposli me", a crna "Imam autoritet"!

Boja vaše odeće otkriva da li ćete imati uspeha u poslu. Belu nose ambicionzni, siva je idealna za uklapanje.

.

Mornarskoplava boja se smatra jednom od najboljih boja koju možete nositi ako idete na intervju za posao. Ova nežna, a opet snažna, boja simbolizuje opuštanje, odanost, poverenje i kontrolu, sve osobine koje su preko potrebne za preuzimanje ključnih funkcija. A menadžeri koji nose plavu boju, otkrila su istraživanja, smatraju se dobrim timskim igračima.

Suptilna siva pomaže da se ljudi bolje uklope u radnu okolinu, pa elegantnu sivu kombinaciju nije na odmet obući u prvih nekoliko dana na novom poslu. Stručnjaci naglašavaju kako siva nije nametljiva, a ni preterano konzervativna.

Ljubičasta boja retko se pojavljuje u prirodi. Zato ona može delovati veštački. U sebi krije moć jer su je nekad nosili plemići, no može izazvati neprijatnost kod sagovornika, objašnjava Mari Elen Lap, autorka priručnika “Boja uspjeha”, pa preporučuje da je se klonite ako na nekoga želite ostaviti utisak jednostavne i ne previše nametljive osobe, posebno na razgovoru za posao, iako isto važi i za druge sastanke. Ako već ne odustajete od nje, izaberite neki detalj u toj boji, poput kravate u nijansi šljive.

Crna boja je klasika i onaj koji je nosi deluje pomalo autoritativno. Signalizira moć, a osoba koja je nosi danju, odaje utisak elegancije i šika. Često je nose šefovi i šefice. No crna može biti povezana s tugom i žalošću, a nekad i sa agresivnošću. Na primer jedna ekipa koja je nosila crne dresove zaradila je mnogo više kazni nego ostali timovi na prvenstvu, ali ne zna se tačno da li je to zbog preterane “agresivnosti” koju je u njima podsticala crna ili nesklonosti sudija ka toj mračnoj boji. 

Belu vole ambiciozni, pa je idealna za poslovnu večeru jer nema boljeg načina da naznačite svoju (buduću) uspešnost. Volite li belu boju, to pokazuje da ste vrlo organizovani, a poslove obavljate do kraja, dok ne budu savršeni. Belu boju je teško održavati jer se mora redovno prati da bi ostala bela, no ona pokazuje da ste uspešni. Ako ste taj tip, oprobajte se u kreativnom području.

Zelena boja deluje blago na naša čula. Prirodne nijanse zelene su umirujuće, a neka istraživanja govore da može podstaći inventivnost. Ispitanici jedne studije kojima je pokazana zelena boja pre eksperimenta bili su mnogo maštovitiji. Zbog toga, imate li tim koji treba podsticaj, mejl im napišite masnim zelenim slovima.

Crvena je možda idealna na razgovoru za posao - ako ste žena. U jednoj studiji muškarce su pitali na koju bi ženu potrošili najviše novca na sastanku. Kad su im prikazane fotografije žena obučenih u haljine različitih boja, najviše ih je odabralo - “ženu u crvenom”.

Izvor: 24sata.hr