Koje su tri najagresivnije rase pasa?

U poslednje vreme mnogo se govorilo o takozvanim „opasnim“ rasama među kojima su se najčešće spominjali pit bulovi, stafordi i slični psi. Međutim, u pitanju je čista nepravda.

.

Prema najnovijoj naučnoj studiji objavljenoj u časopisu „Applied Animal Behavior Science“ procenjeno je da su tri najagresivnije rase pasa zapravo jazavičar, čivava i Džek Rasel terijer.

Kako se objašnjava u studiji, svaki peti jazavičar pokušaće da ugrize stranca, a svaki dvanaesti bar je jednom napao svog vlasnika. Sićušne čivave su na drugom mestu ove liste. Za njih se smatra da su vrlo često spremne da napadnu nepoznate pse.

Iznenađeni ovim podacima naučnici su se zapitali o čemu je reč. Naime, problem je u tome što vlasnici ovih rasa ne prijavljuju napade svojih ljubimaca ne smatrajući ih opasnim, dok će svako na koga je iz nekog razloga „krenuo“ „opasan pas“ odmah to prijaviti.

Što se tiče uzroka ovakve prgavosti, ona leži u strahu. U pitanju su manje rase koje su plašljivije pa napadaju iz straha da ne budu napadnute, tvrde autori.

Da li je do vaspitanja i dresure ili nečeg stvarno ima u rasi ne znamo, ali sigurno je da voljen, mažen i pažen pas neće napasti bez razloga, tako da razmislite kako se ponašate prema njemu ako kojim slučajem zareži na vas.

Izvor: zivotinje.rs