Zanimljivosti

PET znakova da nosite pogrešne cipele

Gotovo 90 odsto žena nosi preuske cipele. A pogrešne cipele mogu itekako da naštetite stopalima i držanju tela, da prouzrokuju bol i celi dan jednostavno učine nepodnošljivim. Uz žuljeve postoje i drugi znakovi koji vam govore da nosite pogrešne cipele.
19.01.2019. - 13:00h

1. Nosite isti broj cipela od srednje škole
Tokom vremena, luk stopala (deo stopala s unutarnje strane koji kod osoba sa spuštenim stopalom dodiruje tlo) postepeno pada zbog čega se stopalo širi. Stoga kako starite možete da počnete da nosite jedan ili dva broja veće cipele. Zato se preporučuje da jednom godišnje izmerite stopalo.

2. Nožni prsti dodiruju vrh cipela
Između prstiju i vrha cipela treba da postoji malo prostora, što znači da bi trebalo da možete da pomerate prse. Tokom dana noge nateknu pa cipela koja vam je ujutro dobre veličine uveče može da postane tesna. Zato se preporučuje da cipele kupujete kasnije popodne kada su vam stopala najveća.

3. Bole vas mišići s unutrašnje strane stopala
Možda nosite i prevelike cipele, a da je tako znaćete ako vas na kraju dana jako bole mišići s unutrašnje strane stopala. Prevelike cipele ne pružaju vam dovoljnu potporu pri čemu se mišići na dnu stopala stežu sa svakim korakom da biste luk stopala zadržali gore.
Ovo instinktivno naprezanje sprečava da cipela ne spadne s noge ili da ne "igra" oko stopala. Takvo naprezanje na kraju može da rezultira povredom poput plantarnog fascitisa ili petnog trna kod koje dolazi do delimičnog ili potpunog pucanja vezivnih niti petne kosti.

4. Imate žuljeve, zadebljanja i oštećenja na noktima
To su znakovi da vam cipela previše trlja stopalo. Može da bude da vam je cipela preuska, odnosno pretesna na određenim delovima. Pritisak koji cipela stvara na stopalo može da stvori zadebljanja na koži ili da utiče na zglobove, što može da rezultira bolnim žuljevima, čukljevima i uraslim noktima. U tom slučaju preporučuje se da cipele proširite ili ih zamenite za komforniji model.

5. Nosite patike ili cipele koje su se previše istrošile
Cipele se najviše troše hodanjem, a cipele koje su se previše istrošile više ne pružaju dobru potporu. Pešačite li nedeljno 16 kilometara, cipele biste trebalo da promenite svakih 9 do 12 meseci. Znakovi koji takođe upućuju na to da vam trebaju nove cipele su preveliki nabori na cipelama te naginjanje cipela na levo ili desno kada ih stavite na ravnu površinu.

Izvor: Zadovoljna.hr