Ostrvo s kojeg muškarci stalno nestaju

Na tom ostrvu živi manje od 6000 ljudi, potomci su gusara, a retki žele da pričaju o razlozima nestanka svakog četvrtog muškarca. Ipak, neki su se ohrabrili.

.

"Old Providence" je predivno ostrvo u Karipskom moru. Svako ko tamo dođe prvi put pomisli "koja divota", "raj na zemlji" plaže prekrivene belim peskom, kristalno čisto more, sunce, palme, šum talasa, lagani povetarac, nema užurbanosti, deo sveta koji čovek još nije uspeo da uništi. Ali, ovo kolumbijsko ostrvo skriva veliku tajnu o kojoj retki žele otvoreno da govore.

Tamo svaki četvrti muškarac nestane, otprilike oko njih 800 do sad, što je velika brojka s obzirom da na ostrvu živi između 5000 i 6000 ljudi. Neki su skupili hrabrosti da kažu zašto se to tamo događa. Ne radi se o nerazjašnjenoj misteriji već o ljudima koji su trgovinom drogom pokušali da poboljšaju životni standard. Neki sede po zatvorima, a ostali su zaista nestali i nikad ih nisu pronašli. Meštani sumnjaju da su ih dileri ubili, a tela sakrili ili uništili.

Stanovnici ostrva se nerado prisećaju da su ih kolumbijski dileri drogom otkrili pre nekoliko godina. Shvatili su da je upravo njihovo ostrvo na odličnoj lokaciji kao poslednja karika u proizvodnji i trgovini droge. Saznali su kako su meštani vrhunski pomorci koji, zahvaljujući svojim precima-gusarima, dobro poznaju svaki deo okeana pa su za hiljade dolara počeli da ih zapošljavaju za upravljanje njihovim gliserima i da drogu transportuju bilo gde, od Hondurasa do Floride, piše BBC.

"Moj sin sedi u zatvoru u SAD-u zbog droge. Već je odslužio kaznu zatvora od šest godina, ali ponovo je prevozio drogu i ponovo su ga uhvatili. Napravio je to jer ovde nije mogao da pronađe nikakav posao. Većina porodica na ostrvu pogođena je ovim, na ovaj ili onaj način. Mi konstantno gubimo naše momke", rekla je jedna žena koja smatra da bi se to moglo zaustaviti otvaranjem radnih mesta, a to bi bilo moguće razvojem turizma jer je ostrvo zaista predivno.

Kaže da je najgore porodicama čiji mladići su samo nestali jer ne znaju jesu li živi ili mrtvi, ni šta im se dogodilo i gde su im tela da ih bar pristojno sahrane. Postoje porodice u kojima je nestalo ili su u zatvorima više njih. Primer je jedna u kojoj su u zatvoru pradeda, deda, otac i sin.

Izvor: Source.ba