Zanimljivosti

Začarana reka za koju niko ne zna gde izvire

Jedna je od najpopularnijih reka i mnobrojni turisti je svakodnevno obilaze i u njoj se kupaju. Ali niko ne zna gde ona nastaje...
24.01.2016. - 14:22h

Hinatuan enchanted river.jpg

"Hinatuan enchanted river" by 2il org - Flickr: Enchanted River. Licensed under CC BY 2.0 via Commons.

Hinatuan je reka na ostrvu Mindanao na Filipinima koja se uliva u Tihi okean. Reka je takođe nazvana "Začarana reka" od strane mnogih meštana i turista. Taj naziv je dobila kao reka čiji je izvor nepoznat!

Zbog blizine mora, neki veruju da je ova idila nastala kada je morska voda, koja je tekla kroz duge tunele i pećine duboko ispod zemlje - u proleće izbila na površinu.

Sa svojim mirnim vodama, palminim drvećem i prirodnim bazenima, ova idilična reka na Filipinima ja ništa drugo nego raj. Sa dubinom od 25 metara, ovo mesto je vrlo popularno za plivače i ronioce.

Uz brojne ribe i druga stvorenja koja žive u ovim dubokim vodama, područje je popularno za ronioce i istraživače. Osim toga, meštani kažu da niko nije uhvatio ribu u reci, bilo ručno ili kopljem. Kažu da je plavkasta boja koju ima, rezultat njene dubine i promene providnosti vode tokom dana. Oko podneva, voda postaje još providnija i još lepša.

Enchanted River, Hinatuan, Surigao del Sur, Philippines

Zbog dubokih voda i stena između kojih se roni, turisti putuju kilometrima samo kako bi se kupali u ovoj gotovo u potpunosti providnoj vodi. A, ako plivanje nije vaša stvar, područje se može posmatrati sa obale odakle mogu da se vide mostići koji okružuju ivice vode.

Neverovatna reka... Smatra se da je jedno od najlepših mesta na Filipinima, a područje privlači turiste iz celog sveta!

Pogledajte kako izgleda podvodni snimak ove predivne reke:

Izvor: HIZU Planeta / Zanimljivosti, nauka, priroda /