Svi pokloni kraljice Elizabete: Od tegle meda do vreće soli

Na spisku poklona koje je britanska kraljica Elizabeta prošle godine dobila od drugih državnih zvaničnika i velikodostojnika, pored nakita i ornamenata, nalazi se i zanimljivosti poput domaćeg meda Mišel Obame ili Brandenburške kapije od marcipana koju je poklonio nemački predsednik.

.

Prva dama SAD Mišel Obama, tokom svoje posete Londonu u junu, poklonila je kraljici Elizabeti poklon korpu u kojoj se nalazio čaj od verbene i limuna, dve male posude domaćeg prirodnog meda iz bašte Bele kuće, kao i srebrnu vaznu u obliku pčela i saća, saopšteno je danas iz Bekingemske palate.

Guverner Britanskih Devičanskih ostrva doneo je u London vreću soli, koja se ističe među brojnim tradicionalnim poklonima kao što su figurice životinja, slike i knjige.

Nemački predsednik Joakim Gauk poklonio je britanskoj kraljici maketu Brandenburške kapije od marcipana. Kineski predsednik Si Đinping poklonio je kraljevskoj porodici knjigu marki, duborez u breskvinom drvetu, kao i dva kompakt diska na kojima se nalazi muzika njegove žene.

Spisak zvaničnih poklona britanskoj kraljevskoj porodici objavljuje se svake godine.

Pokloni mogu biti pojedeni, ako se radi o hrani, poklonjeni u dobrotvorne svrhe i izloženi u kraljevskim prostorijama. Pokloni se ne smeju prodavati ili menjati za druge predmete.

izvor: beta