Zanimljivosti

METEOROLOŠKI REKORDI: Gde je najhladnije za život, a gde kiša nije pala 14 godina!

Ako se na hladnije vreme još niste navikli, možda pomogne popis mesta u svetu koja su mnogo, mnogo hladnija od naših krajeva.
04.01.2016. - 11:16h

Kupola Fudži

Iako nije naseljeno mesto, rekord drži planina Kupola Fudži na Antarktiku. Tamo je zabeležena temperatura od neverovatnih minus 91 stepeni Celzijusovij. Na toj temperaturi u sekundi se zamrznu ljudske oči, nos i pluća jer je za 13 stepeni niža od tačke na kojoj se CO2 pretvara iz gasovitog stanja u suvi led.

Istraživači američkog nacionalnog centra za podatke o snegu i ledu uspeli su da izmere ove podatke pomoću satelita i druge tehnike. Naučnici veruju da postoje mesta gde je još hladnije jer sateliti mere prosečnu temperaturu po kvadratnom kilometru.

Ojmjakon

Najhladnije trajno naseljeno mesto na svetu je Ojmjakon, mesto u istoimenoj dolini na severoistoku Rusije. Prosečna temperatura tokom januara tamo iznosi minus 50 stepeni Celzijusovih. Sam naziv sela u prevodu znači 'voda koja se ne zamrzava' jer se u blizini nalaze termalni izvori.

Oko 500 meštana bori se s problemima koji su nama u toplijim krajevima nezamislivi. Smrzava im se mastilo u naliv-peru, naočare se lepe za lice, a mobilni telefoni na tim temperaturama ne rade. Problem su i sahrane jer je zemlja zamrznuta pa se nekoliko dana ranije na zemlji pali vatra, a u rupe koje nastaju gura se užareni ugalj kako bi mogao da se iskopa grob. Automobile ne gase iz straha da ujutro neće moći da ih upale. Uglavnom se greju na drva i ugalj. Škole se zatvaraju samo ako temperatura padne ispod minus 52 stepena Celzijusovih.

Ulan Bator

Ulan Bator u Mongoliji smatra se najhladnijim glavnim gradom na svetu. Nalazi se u mongolskim stepama na oko 1300 metara nadmorske visine. U januaru se temperatura ne penje iznad minus 16 stepeni.

Verhojansk

Grad Verhojansk u Rusiji, 1500 km od Severnog pola i 404 kilometra od Jakutska, dom je oko 1500 stanovnika. Prosečna temperatura u januaru je minus 10 stepeni Celzijusovih, što i nije toliko strašno. Ali, utisak će pokvariti podatak da prosečne temperature od oktobra do aprila ne prelaze nulu.

Ima još zanimljivih vremenskih rekorda

Da ne bude sve tako hladno, reći ćemo i da je najviša temperatura ikada zabeležena u 'Dolini smrti' u Kaliforniji kada je u leto 1913. izmereno neverovatnih 56,7 stepeni Celzijusovih.

Najviše padavina ikada zabeleženih u istoriji palo je u američkoj državi Merilend u mestu Junionvil. Tamo je 4. jula 1956. u jednom minutu palo čak 31,3 mm kiše po kvadratnom metru.

Područje na kojem čak 14 dugih godina tlo nije videlo kišu je mesto Arika u Čileu. Tamo kiša nije padala od oktobra 1903. do januara 1918. godine.

Najjači grad padao je u Bangladešu, u gradu Gopalgandžu, 14. aprila 1986. godine. Poginule su čak 92 osobe, a pojedini komadi leda težili su i do kilogram.

Izvor: b92.net