Pronađeno zakopano blago staro 2.000 godina!

Eh, kako uvek zlato pronađe neko drugi...

.

Kineski arheolozi pronašli su u grobnici markiza od Haihuna više od 20.000 zlatnih predmeta čiju je vrednost nemoguće proceniti. Reč je o zapanjujućem blagu s početka nove ere koja ostavlja bez daha.

Na kineskom groblju Haihunhou u Nančangu arheolozi su pronašli zapanjujuće blago – oko 20.000 zlatnih novčića i predmeta starih oko dva tisućljeća, kojima je nemoguće procijeniti tržišnu vrijednost.

Pretpostavlja se da je grob u kojem je pronađeno zlato pripadao Lu Heu, unuku moćnog cara Vua od Hana, koji je vladao Kinom od 141. do 87. godine pre Hrista.

Arheolozi istražuju ovo područje u glavnom gradu istočnokineske pokrajine Jiangksi poslednjih pet godina, i smatraju ga najočuvanijom kraljevskom grobnicom dinastije Zapadni Han. Dosad je tu otkriveno više od 10.000 predmeta od bronze, srebra i zlata s važnom kulturno-istorijskom vrednošću.

Među ostacima se našla zapanjujuća količina starog novca, posuđa, namještaja poput lampi i delova kreveta. Arheloški ostaci dokazali su i da je dinastija uživala u ispijanju vina, koje je bilo izuzetno retko u to doba, ali dostupno samo najbogatijim slojevima kineskog društva.

Izvor: punkufer