Isključite skrivenu opciju u iPhone-u koja prati svaki vaš korak

Većina nas verovatno ima aktivirano beleženje čestih lokacija, a možda ste Appleu i dali da koristi te podatke. Međutim, isto tako jednostavno to možete i da isključite.

.

Uz afere s prisluškivanjem danas nas i ne čudi da naši uređaji mogu da znaju gde se nalazimo, ali verovatno mali broj ljudi zna za opciju u Appleovim telefonima koja beleži i snima svaku lokaciju na koju ste došli i sa koje ste otišli.

Vaš telefon automatski pretpostavlja gde vam je dom i gde radite, u zavisnosti od količine vremena koje provodite na tim lokacijama.

Iz Applea uveravaju da se ti podaci čuvaju samo na našim uređajima, osim ako nismo uključili opciju da želimo da poboljšamo njihove karte. U tom slučaju oni anonimno čuvaju privatne podatke. Međutim, ti se podaci mogu predati sudu uz sudski poziv u kaznenim i građanskim parnicama, poput na primer razvoda braka, piše CBS.

Borci za zaštitu privatnost upozoravaju da ovakvo prikupljanje podataka ima potencijal za zloupotrebe, a kao glavni problem navode činjenicu da su ti podaci skriveni u telefonu. Upozorava se da bi ovakve podatke mogli da koriste nasilni partneri, policajci u istragama, ali recimo i vaš šef ako se radi o službenom telefonu.

Srećom postoji lek i za ovo, a te česte lokacije možete isključiti ako:

- Kliknete na Postavke (Settings)
- Odaberete Privatnost (Privacy)
- Odaberete Lokacijske usluge (Location Services)
- Spustite se na dno do Usluga sistema (System services)
- Kliknite na Česte lokacije (Frequent Locations) kako bi videli listu svih zabeleženih lokacija. Ovde ga možete isključiti, a na dnu je opcija i da obrišete istoriju vaših lokacija.

Izvor: b92.net