Zanimljivosti

Karta sveta na jezeru Klejtrup

Želite da obiđete ceo svet? Onda pravac Danska!
02.12.2015. - 12:51h

Viborg Kommune - Klejtrup - Verdenskortet 06 ies

Kartu sveta (Verdenskortet) na jezeru Klejtrup napravio je samo jedan čovek, Soren Poulsen, i to od zemlje, kamenja i trave te po njoj možete slobodno da hodate, a potom se hvalite kako ste obišli ceo svet. Za ovaj impresivni poduhvat mu je bilo potrebno 25 godina!

Viborg Kommune - Klejtrup - Verdenskortet 12 ies

Karta zauzima ukupno 4000 kvadratnih metara, a da, pomoću nje, obiđete ceo svet treba vam svega nekoliko minuta, piše amusingplanet.

Viborg Kommune - Klejtrup - Verdenskortet 09 ies

Dimenzija ove karte sveta je 45 x 90 metara, a svakih 27 centimetara odgovara 111 stvarnih kilometara.

Viborg Kommune - Klejtrup - Verdenskortet 10 ies

Soren Poulsen je rođen 1888. godine na posedu na kojem se danas nalazi karta i preselio u SAD kada je bio mladić, piše Pixelizam. Nakon 20 godina u inostranstvu, vratio se na porodično imanje u Danskoj. Nakon neuspelog projekta da imanje pretvori u veliki voćnjak, 1944. godine je započeo projekt na kojem je radio sve do svoje smrti u 1969. godine.

Viborg Kommune - Klejtrup - Verdenskortet 07 ies

Ljubitelj geografije, Poulsen je odlučio da na jezeru napravi poluostrvo u obliku karte sveta. Tom prilikom je koristio samo nekoliko jednostavnih alata i veoma mnogo genijalnosti – neko kamenje je sam prebacivao s jedne lokacije na drugu, a neko od njih je bilo teško i više od jedne tone.

Viborg Kommune - Klejtrup - Verdenskortet 13 ies