Rej Kurcvel predviđa šta nas čeka u budućnosti: Bićemo dugovečniji, imaćemo virtuelna tela, reinkarnacija je moguća…

Guglov vođa projekta veštačke inteligencije Rej Kurcveil ponudio je nova predviđanja po pitanju razvoja veštačke inteligencije i tehnologije u decenijama koje dolaze... Mnogi tvrde da Rej zna šta priča i da većinom tačno predviđa kakva nam se budućnost smeši. Ovo su neka od njegovih najnovijih predviđanja:

.

Do 2030. nanoboti će spojiti naš um s kompjuterima u oblaku

Kurcveil tvrdi da će tehnologija nanorobota i virtualne stvarnosti otići tako daleko da će se naši umovi i fizički spojiti internetom. "Baš kao što danas vajrles mrežama i spajanjem na klaud servis možemo da pojačamo snagu naših smartfona i za 10.000 puta, tako ćemo moći da proširimo i naš mozak pomoću klauda" , predviđa Kurcveil.

Nanoroboti će dovesti do iskoraka u dugotrajnosti života

Nanoroboti će sprovesti revoluciju u lečenju i poboljšaće čovekov imunitet. On veruje da će nam ta tehnologija doneti radikalno produženje ljudskog života, uključujući i pobedu nad rakom ili bilo kojom bolešću.

Porašće čovekova emocionalna inteligencija

Nanotehnologija nas neće učiniti manje ljudima, nego upravo suprotno. Povećaće se ne samo opšta inteligencija nego i emocionalna

S 3D-printovanjem moći ćemo da napravimo gotovo sve

3D printovanje će postati široko dostupno i upotrebljivo za gotovo sve što vam treba.
"Već od 2020. godine živećemo ekstremno dobro i imati široku upotrebu tehnologije 3D printanja" , tvrdi Kurcveil. Dakle, Zvezdane staze ipak su bile u pravu, dobićemo replikante!

Moći ćemo da 'reinkarniramo' umrle kroz veštačku inteligenciju

Jedno od šokantnijih Kurcveilovih predviđanja je svojevrsno 'vraćanje mrtvih' kroz veštačku inteligenciju. On kaže da ćemo do 2030. godine moći nanorobotima da izvlačimo pamćenje iz čovekovog mozga. Ukratko, očekuje da ćemo moći da reinkarniramo digitalnu verziju osobe nakon smrti. Barem Kurcveil tako veruje...

Doći ćemo do tačke singularnosti

Najvažnija godina za Kurcveila je 2045. On veruje da će se te godine ostvariti ono što futuristi nazivaju 'singularnost'. To je trenutak kada veštačka inteligencija prevaziđe čoveka, odnosno razvoj biološke evolucije.

"Singularnost će biti period neverovatno brzog razvoja tehnologije, a uticaj će biti tako snažan da će se život čoveka nepovratno promeniti. Promeniće se smisao naših života i poslovnih modela, kao i ciklus čovekovog života, uključujući i smrt" , predviđa Guglov stručnjak.

Moći ćemo da aploudujemo naš um u računar

Učitavanje celog čovekovog uma u kompjuter biće jedna od velikih posledica "singularnosti", prema Kurcveilu i drugim futuristima. Predviđaju da će tada biti moguće prebaciti svoju svest iz mozga u kompjuter, a tu ideju podržava i poznati naučnik Stiven Hoking.
“Mozak je poput programa u našem umu, koji je kao kompjuter, pa je stoga teoretski moguće kopirati um na kompjuter i tako omogućiti oblik života i nakon smrti. Ali, to je daleko iznad naših trenutnih mogućnosti”, objašnjava Hoking.

Posedovaćemo virtuelna tela

Ako se naš um "učita'" u uverljivu virtuelnu stvarnost, tada će i naše telo biti virtuelno.
"Virtuelna tela će biti vrlo detaljna i uverljiva poput stvarnih. Potrebno nam je telo jer nam je inteligencija usmerena prema telu, ali to ne bi trebalo da bude biološko, osetljivo telo koje je podložno 'kvarovima", smatra Kurcveil. To "virtuelno" telo bi pojedincu trebalo da pruži osećaj pravog fizičkog tela, poput likova u video igri.
Hoće li ljudi postati video igra?

Izvor: zanimljivostidana.com