Zanimljivosti

Šta kada vam mobilni upadne u vodu?!

Mobilni su veoma osetljivi na vlagu, a to još više dolazi do izražaja s današnjim naprednim pametnim telefonima koji su tehnički kompleksni, a samim tim i osetljiviji, naročito na vlagu.
24.11.2015. - 16:29h

Međutim, šta da uradite kada vam mobilni ipak dođe u kontakt s vodom?

Izvadite telefon iz vode što pre - Nakon što ste ga izvadili ugasite ga kako ne bi došlo do kratkog spoja.

Ako ste odmah izvadili mobilni iz vode možda neće biti oštećen - Ipak, ako je pao u vodu dok je spojen na punjač, ne vadite ga iz vode, kako vas ne bi udarila struja. Izvadite osigurač za prostoriju u kojoj se nalazi prvo. Mobilni je važan, ali vaše zdravlje i sigurnost su važniji.

Što pre ga osušite - Nađite papirne ubruse, otvorite poklopac, izvadite bateriju i obrišite delove koje možete. Proverite da li je voda nanijela štetu ili nije. Pogledajte u ugao u blizini mesta gde se baterija nalazi - trebalo bi da vidite beli kvadrat ili krug, sa ili bez crvenih linija. Ako je roze ili crven, voda ga je oštetila.

Uklonite SIM karticu - Tako ćete spasiti vredne podatke i kontakte koji su sačuvani na kartici.

Uklonite ostale stvari koje možete izvaditi iz telefona - To se odnosi na masku mobilnog i memorijsku karticu.

Osušite mobilni mekom krpom - Pokupite svaku kap do koje možete doći, kako bi sprečili kratke spojeve i koroziju.Ne tresite mobilni kako se voda ne bi zavukla u delove do kojih možda nije došla.

Koristite usisivač - Njime ćete izvući vodu koju ne možete obrisati kropom. Nikako ne koristite fen.

Pre uključivanja sačekajte barem 24 sata - Proverite da li su sva mesta na telefonu suva. Ako jesu, uključite mobilni na punjač i pogledajte da li radi. U slučaju da ne radi možda je stvar u bateriji pa je preporučljivo odneti mobilni kod ovlašćenog servisera kako biste zamenili bateriju.

Izvor: b92.net / N1