Zanimljivosti

10 saveta za "srećan" ponedeljak na poslu

Ako na poslu imate slobodan vikend, ponedeljak je dan u radnoj sedmici koji većina najviše mrzi. Ipak, postoje načini da ga provedete srećni.
23.11.2015. - 11:35h

Jedan od glavnih razloga zbog čega "mrzite" ponedeljak je nedostatak entuzijazma u kombinaciji sa nedostatkom planiranja, navodi autor i stručnjak Virender Kapur.

Taj osećaj uzrokovan je gomilom negativnih emocija kao što su letargija, beznađe, depresija koje vas sprečavaju da imati dobar osećaj na početku sedmice.

Kako se osećate ponedeljkom ujutro, imaće veliki uticaj na to kako se osećate ostatak sedmice, do novog vikenda.

Predstavljamo vam 10 načina kako da "prebrodite" krizu radnog ponedeljka.

1. Otkrijte uzrok zbog kojeg mrzite ponedeljak

Ako je to privremeni osećaj, onda ne morate mnogo brinuti o tome. Međutim, ako ste nedeljom stalno negativno nastrojeni zbog odlaska na posao u ponedeljak, postoji razlog za zabrinutost.

Onda vam se verovatno ne sviđa posao, vaš rad je dug i iscrpljujući, imate zlovoljnog šefa ili se ne slažete sa kolegama. Ako se nabrojano odnosi na vas, vreme je da usavršite svoj CV i počnete da tražite nov posao.

2. Planirajte ponedjeljak u petak

Jedna od najvećih grešaka u radnim navikama je ta što se ponedeljak ne planira unapred. Pre nego što napustite kancelariju i radno mesto u petak, proverite da niste zakazali mnogo važnih obaveza za ponedeljak. Napravite prioritete i raspodelite ih na prva tri dana u sedmici - ponedeljak, utorak i sredu.

Pokušajte da vam ponedeljak bude lagan i organizovan na poslu.

3. Gledajte na ponedeljak drugačije

Pa, to je samo još jedan dan u sedmici, u čemu je stvar? Pola problema dolazi zbog toga što upravo ovaj prvi dan u radnoj sedmici gledate sa strahom i anksioznošću.

Gledajte ga kao lep početak radne sedmice - pogledajte sve zadatke s obnovljenim entuzijazmom i shvatićete da ponedeljci nisu tako loši kao što ste mislili.

4. Počnite voleti svoj posao

Ne gledajte svoj posao samo kao na rad. Ako želite da budete srećni u svojoj karijeri, morate da počnete da razmišljate van finansijske naknade za urađeno i da pronađete načine kako da vam posao postane zanimljiv.

Saznajte šta najviše volite na svom poslu i provodite više vremena radeći to.

5. Sprijateljite se sa kolegama

Da se razumemo, imati dobre kolege na radnom mestu je sjajna stvar. Pronađite ljude sa kojima možete otići na pauzu, popiti kafu ili čaj, podeliti ručak.

Oni nužno ne moraju raditi u vašem sektoru. Takođe, ne zaboravite da se našalite sa svojim kolegama. Dobro dođe, potvrđeno.

6. Zapitajte se: Da li imate alternativu?

Šta biste uradili ako ne odete na posao u ponedeljak? Da li biste spavali ceo dan, gledali televiziju ili se žalili zbog vašeg posla? Osim ako ste bolesni, ne postoji ništa produktivno što možete uraditi preskačući posao. Ili ima?

7. Planirajte nešto lepo svakog ponedeljka

Ako treba da objavite novu inicijativu ili pozitivnu vest svom timu, sačuvajte je za ponedeljak.

Cenite svakog člana vašeg tima, pomozite kolegi ili koleginici u njihovom radu, častite nekoga ručkom... I ne zaboravite osmeh.

8. Pokažite osećaj odgovornosti

9. Razmazite sebe u ponedeljak

Pošto ste uspešno prebrodili ponedeljak, ne zaboravite da se nagradite. Počastite se večerom ili završite dan gledanjem filma sa prijateljima.

10. Nikada nemojte da se predate uživanju u nedelju uveče

Većina nedelju ne koristi za potpuni odmor i ostanu budni duže nego što bi trebalo. Rešenje - skratite nedeljne večeri i idite ranije na spavanje.

Ako želite da se zabavljate, uradite to petkom ili subotom. Ne zaboravite da je šest do osam sati zdravog sna potrebno da biste odmorni stigli na posao.

Izvor: N1