Hornokal, očaravajuća šarena planina u Argentini

Planinski lanac Hornokal nalazi se u blizini grada Humahuaka u pokrajini Jujuy u Argentini, nedaleko od granice s Čileom i Bolivijom. Ova prekrasna šarena planina oduševiće svaku osobu koja se ikada nađe tamo...

.

Zbog svog nadrealnog izgleda, Seranjia del Hornokal jedan je od najupečatljivijih delova veoma poularne doline Kebrada de Humahuaka.

Ovaj planinski lanac je obojen u jedanaest boja (11 različitih slojeva stene), a najbolja pozicija za posmatranje je sa obližnjeg brda koje se nalazi na nadmorskoj visini 4.300 m i koje pruža spektakularan pogled na gotovo celu planinu i dolinu.

#Argentina, the colours of #Hornocal (North Argentina, on the border with Bolivia): eleven different layers of rock...

Posted by Ecologico Tours GmbH on Friday, January 30, 2015

Hornokal zbog čudesnog spektra boja više liči na slikarsko platno nego na formaciju stena. Kada gledate u planinu, čini vam se da gledate u optičku varku i dobijate osećaj da kroz samu planinu curi različiti spektar boja s vrha neba.

SERRANÍA DE HORNOCAL (Humahuaca, provincia de Jujuy, Argentina.) Fotografía compartida de: http://diungo.com/es/atraction/jujuy/hornocal-en-humahuaca

Posted by GEOMORFOLOGÍA PARA TODOS on Saturday, September 20, 2014

Cela Kebrada de Humahuaka dolina je deo UNESCO svetske kulturne baštine, a pored fantastičnih prirodnih formacija, tamo se mogu naći i ostaci ljudskih naselja starih i do 10 000 godina.

Planinski lanac je služio i kao karavanski put u 15. veku imperije Inka.

Izvor: HIZU Planeta