Ko smrša, dobije nagradu, a nagrada je...

U Dubajiu su delili zlato, a u Sibiru dele...

.

Aman Tulejev, guverner sibirske oblasti Kemerovo koja je veoma bogata ugljem, došao je na zanimljivu, ali i vrlo korisnu ideju kako da svoje sugrađane sa viškom kilograma privoli da smršaju: ponudio im je kao nagradu tone uglja za ogrev.

On je lokalnim zvaničnicima rekao da je bio inspirisan sličnom kampanjom koja je pre nekoliko godina pokrenuta u Dubaiju, gde su vlasti onima koji bi uspeli da "stešu" liniju poklanjali zlato.

"Ugljem ćemo plaćati svaki gubitak kilograma, i to ne u gramima već u tonama", izjavio je Tulejev agenciji RIA Novosti.

Vlasti u Dubaiju su 2013. godine podelili zlata u vrednosti u oko 2,8 miliona dirhama (762.942 dolara), nakon što su se obavezale da će dati po gram zlata za svaki izgubljeni kilogram.

Rusija je jedan od vodećih izvoznika uglja u svetu. Veći deo tog uglja potiče iz rudarskog basena Kuzbas u oblasti Kemerovo.

Ona je, takođe, posle Litvanije, druga najdeblja nacija od svih bivših sovjetskih država, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) iz 2014.

"Treba da shvatimo da su vladi potrebni zdravi pojedinci", istakao je guverner Kemerova.

Njegov predstavnik za štampu Anton Gorelkin izjavio je za agenciju Interfaks da Tulejev planira da organizuje rijaliti šou koji će se prikazivati na lokalnoj televiziji i na kom će se deliti nagrade u uglju.

"Učesnici će se boriti sa viškom kilograma i učiti o zdravoj ishrani, a pobednik će osvojiti nagradu: nekoliko tona prvoklasnog uglja", naveo je Gorelkin.

Kako prenosi AFP, Tulejev je već pokušao da podstakne sugrađane da više paze na liniju tako što je početkom godine deci poklonio 5.000 bicikala i 5.000 nordijskih štapova za hodanje.

Izgleda, međutim, da se svi ovi pozivi u korist zdrave ishrane i redovne fizičke vežbe mnogo ne odnose na samog Tulejeva koji, ako je suditi po njegovom izgledu, očigledno uživa u visokokaloričnoj hrani.

Na njegovom vebsajtu stoji fotografija na kojoj guverner priprema tradicionalni sibirski specijalitet, pelmeni, sličan raviolama sa mesom.

Izvor: tanjug