Ne volite novembar? Pročitajte ovaj tekst!

Ne volite novembar? Ne volite teške oblake i zubato sunce? Užasava vas pomisao da u četiri popodne pada mrak? Ne, novembar nije tako tužan kao što vam se čini. U novembru su u prirodi najlepše boje, novembar je mesec slava i istorijskih događaja.

.

Sprski običajni kalendar kaže:"Što pre zima počne da besni, to pre izbesni!"

Novembar je pretposlednji mesec u godini. Vreme je da počne slavlje. U grudenu, kako se nekada zvao, ima čak 13 krsnih slava.

1. Sveti Prohor Pčinjski

5. Sveti apostol Jakov

8. Sveti Dimitrije - Mitrovdan

10. Sveti Arsenije Sremac

11. Avramije Zatvornik

14. Sveti Kozma i Damjan

16. Sveti Đorđe

21. Aranđelovdan

24. Sveti Stefan Dečanski

25. Sveti Jovan Milostivi

26. Sveti Jovan Zlatousti

27. Sveti apostol Filip

29. Sveti apostol Matej

Krsnu slavu Srbi najviše vole. Zato je, valjda, jedini na svetu imaju. Srbi veruju da, kao što oni poštuju svetitelje, tako i svetitelji poštuju njih. Jer da nema Srba, ko bi svetitelje slavio? Znamo da su i sveci nekad bili obični ljudi, a ljudima prija slava. U to ime, svim svečarima nazdravlje krsno ime.

Osim što je pun krsnih slava, novembar je značajan mesec i zbog istorijskih događaja:

• 29. novembra 1943. u Jajcu održano je drugo zasedanje Anifašističkog veća narodnog oslobodjenja Jugoslavije (AVNOJ). I taj dan se kod nas sve do nedavno slavio kao roрendan države, Dan Republike. Dve godine nakon zasedanja AVNOJ, na isti dan održana je ustavotvorna skupština koja je donela Dekleraciju o proglašenju FNRJ.

• Škoti u celom svetu 30. novembra slave dan svog zaštitnika - Svetog Andriju. Sveti Andrija je jedan od dvanaest apostola i jedan od prvih učenika Hristovih. Inače je bio ribar.

• A četvrtog četvrtka u novembru Amerikanci slave Dan zahvalnosti (Thanksgiving Day). Dan zahvalnosti je ono kad se okupi porodica oko stola, svi se uhvate za ruke i sećaju lepih događaja iz prošlosti pa su na tome zahvalni. Zatim jedu ćurku.

• A mnogo ranije, 15. novembra 1630. umro je Kepler. Kepler je jedan od najvećih astronoma u istoriji astronomije. Njegova čuvena tri zakona o kretanju planeta bili su prekretnica u razvoju astronomije.

• 28. novembra 1964. ka Marsu je poletela svemirska letilica Mariner 4.

• 3. novembra 1971. letilica Mariner 9 je stigla do Marsa. U orbitu oko njega ušla je 24. novembra i zatim kružila oko jednu godinu. Na zemlju je poslala 7 329 fotografija.

Novembar pripada univerzalnom broju osam u numerologiji. Osmica pruža nov revidirani fokus na karijeru, posao, finansije i investicije. Tokom ovog meseca biće naglašena komunikacija, a kod mnogih osoba otvoriće se nove mogućnosti i smerovi, kažu astrolozi. Mnoge osobe pod uticajem broja 8 doneće noveodluke i vrednovaće nove etike. Novembar mesec zahtevaće više truda i snage za donošenje pravih procena i utemeljenje određenih odluka.

Izvor: Na dlanu, ko, kako, zašto, Webastrolog, Static.astronomija