Zanimljivosti

Test očinstva otkrio nešto krajnje bizarno: Niste otac svom sinu, ali...

Niste otac vašeg sina, ali vaš nerođeni brat jeste, rečeno je 34-godišnjem muškarcu iz Vašingtona nakon što je obavio test za utvrđivanje očenstva i on je trenutno jedini poznati slučaj retkog genetskog fenomena, poznatog pod nazivom "ljudska himera".
28.10.2015. - 10:26h

Saznavši da njegov sin ima različitu krvnu grupu, otac dečaka, rođenog prošle godine uz pomoć veštačke oplodnje, odlučio je da obavi test očinstva. Bio je neprijatno iznenađen kada je ustanovio da se njegov i detetov DNK ne poklapaju.

Ali, posredi nije bila greškom zamenjena sperma, kao što je odmah posumnjao, već nešto zaista neverovatno.

Po preporuci stručnjaka, obavio je još jedan test, DNK test porekla koji je otkrio da je pravi otac deteta zapravo njegov nerođeni brat, odnosno dečakov nerođeni stric.

Očigledno da je otac deteta upio gene svog brata blizanca čiji embrion nije uspeo da se razvije u materici, da bi te gene preneo na sina. To objašnjava zašto je otac, barem na papiru, stric vlastitom sinu.

"Ljudske himere nisu retkost, sami ih je vrlo teško otkriti. Najčešće se za njih sazna u ovakvim neobičnim situacijama", kazao je dr Beri Star, genetičar sa Univerziteta Sendford, u Kaliforniji.

Većina ljudi ima dva DNK, po jedan nasleđen od svakog roditelja, dok ljudske himere imaju dodatni DNK. U ovom slučaju on je posledica izumrlog i apsorbovanog embriona, ali se ovaj fenomen može javiti i u slučaju transfuzije krvi i presađivanja organa.

Izvor: tanjug