Danas je Sveta Petka: Devojke, koga ćete sanjati?!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Pepodobnu mati Paraskevu – zaštitnicu žena, praznik koji je u narodu poznat kao Sveta Petka.

Sveta Petka smatra se zaštitnicom žena, foto: Depositphotos/Asiana
Sveta Petka smatra se zaštitnicom žena, foto: Depositphotos/Asiana
.

Sveta Petka je prema predanju, pomagala bolesne i hranila gladne. kult Svete Petke neguje se vekovima u jugoistočnoj Evropi, kako kod Srba, tako i kod Grka, Rumuna, Bugara, a poštovana je i kod pojedinih naroda na Srednjem istoku koji nisu hrišćani.

Sveta Petka je rođena u gradu Epivatu (Pivat, turski Bojados), između Silinavrije i Carigrada. Roditelji su joj bili imućni i pobožni hrišćani, a osim nje imali su i jednog sina, Jevtimija, koji se zamonašio i kasnije postao znameniti episkop Maditski.

Nakon smrti roditelja, mlada Sveta Petka, željna života, napušta roditeljski dom i odlazi najpre u Carigrad, a potom u pustinju Jordansku.

Ko bi mogao iskazati sve teškoće, patnje i iskušenja demonska, koja je pretrpela Sveta Petka?

Pod starost joj se javio anđeo Božji i rekao joj: "Ostavi pustinju i vrati se u tvoje otečestvo; potrebno je da tamo predaš svoje telo zemlji, a dušom da se preseliš Gospodu". Sveta Petka je poslušala glas sa neba, ostavila omiljenu pustinju i vratila se u Epivat. Tamo je proživela još dve godine u neprestanom postu i molitvi, a zatim predala duh svoj Bogu i preselila se u rajska naselja. Upokojila se u 11. veku.

Njene čudotvorne mošti su tokom vremena prenošene, najpre u Carigrad, zatim u Trnovo, pa opet u Carigrad, pa u Beograd. Sada se nalaze u Rumuniji, u gradu Jaši na reci Prut.

Molitva svetoj Petki za sreću i zdravlje:

.

Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božja kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših. Slava si i pohvala Beogradu, gde čudotvorna voda tvoja privlači množine mnoge, kao negde Vitezda, i daje slepima vid, uzetim zdravlje, malaksalim snagu, i svima bodrost i radost, Hristova device, naša pomoćnice.

Budi i nadalje prestonome gradu srpskom, utvrdi ga u Pravoslavlju, pomozi vernima, podigni nedužne i tužne, u usnulim u Gospodu precima našim, braći i deci, izmoli večni pokoj i večno spasenje, sveta Petko, Božija Svetiteljko.

Svima pomozi, pa i meni ne odmozi. Dobre u dobru složi, i svako im dobro umnoži. Da se kroz tebe proslavi Bog u Trojici, u vekove vekova.

Amin.

Prepodobna mučenica Paraskeva, u narodu poznata kao Petka Trnova obeležava se 8. avgusta, a vernici Srpske pravoslavne crkve je često mešaju sa Svetom Petkom koja se slavi u oktobru.

Praznik Sveta Petka Trnova

.

Prepodobna mučenica Paraskeva, u narodu poznata kao Petka Trnova obeležava se 8. Avgusta i time se završava mali letnji “ciklus ženskih praznika”, kome pripadaju Ognjena I Blaga Marija.

Vernici Srpske pravoslavne crkve je često mešaju sa Svetom Petkom koja se slavi u oktobru. Sveta Petka Trnova je bila Rimljanka, dok je Sveta Petka bila Grkinja.

Slava Sveta Petka

.

Sveta Petka je u našem narodu veoma poštovana svetiteljka - zaštitnica žena koja je pomagala bolesnima i siromašnima. Nalazi se na šestom mestu najvećih srpskih slava.

Datum praznika Sveta Petka

.

Sveta Petka obeležava se 27. oktobra i u domovima mnogih vernika kao krsna slava.

Sveta Petka običaji

.

Prema narodnom verovanju, na Svetu Petku, žene ne bi trebalo da peru veš, šiju, kuvaju, mese ili rade neki težak posao kako ne bi navukle gnev svetiteljke.

Mlade devojke bi trebalo da beru cveće sa kojim će ukrasiti svoj dom I tako prizovu slogu i mir.

Devojčicama se pak oblače nove haljinice kako bi ih pratila sreća u narednoj godini. Takođe, trebalo bi da pojedu parče slavskog kolača I da sačuvaju mrvice jer će te noći videti budućeg supruga.

Da li se posti?

.

Iako je ovaj praznik u kalendarimasvih pravoslavnih crkava upisana crvenim slovom, nije obavezno postiti.

Čestitka za slavu Sveta Petka

.

Neka Sveta Petka zaštiti tvoj dom i ukućane. Neka tvoje pokoljenje večno pamti ovaj sveti dan. Imao roda I poroda. Neka ti se njiva pšenicom zlati. Ambari ti bili puni kukuruza. Dao Bog da ti se iz kuće smeh I pesma ori, da ti ukućani uvek budu siti, da tvojom kućom vlada zdravlje.

Manastir Sveta Petka

.

Manastir Svete Petke Izvorske nalazi se u neposrednoj blizinnniii Paraćina i nastao je u drugoj polovini 14. veka. Danas je aktivan ženski manastir koji pripada eparhiji braničevskoj SPC-a i jedini je koji pod svojim okriljem ima i Dom za ometene u razvoju.

Veruje se da se na Kalemegdanskoj tvrđavi nalazi čudotvorna voda koja leči ljude koji je uzimaju s verom u Boga i ljubavlju prema Paraskevi. Kapela Svete Petke na Kalemegdanu podignuta je na izvoru, gde se čuvaju i dva prsta njene desne šake.