Predstavljen "Vodič kroz novi talas" Vladimira Đurića Đure

U prepunom prostoru Mikser hausa, u sredu 21. oktobra, predstavljena je knjiga "Vodič kroz novi talas u SFRJ" multimedijalnog umetnika, muzičara i pisca Vladimira Đurića Đure.

.

"Vodič kroz novi talas u SFRJ" je treća knjiga nove Glasnikove kolekcije „Zlatna edicija“, u kojoj su dosad objavljene knjige "Tesla, Treći rajh i vanzemaljci" i "Atlas bizarne geografije", čiji je autor takođe Vladimir Đurić Đura, a koje su veoma brzo postale istinski bestseleri.

O knjizi i "Zlatna ediciji", osim autora, govorili i Petar V. Arbutina, urednik „Zlatne edicije“, Petar Peca Popović, muzički kritičar i novinar, Mirjana Bobić Mojsilović, književnica i novinarka, Goran Gocić, književnik i publicista, i Milutin Petrović, reditelj.

Petar V. Arbutina je napomenuo da je „ideja ’Zlatne edicije’ da populariše kulturne fenomene i vrednosti koje su proteklih decenija potisnute i zaboravljene i da je nova politika Glasnika spajanje visoke – elitne i komercijalne – popularne kulture.

„Ova knjiga je pokazatelj da takozvani novi talas nije bio samo muzički pokret nego i sociološki i politički bunt i da je stoga i te kako važno podsećati na tu vrstu energije, koja danas ne postoji“, ocenio je on.

Petar Peca Popović je istakao da je „novi talas“ promenio čitavu kulturu tadašnje Jugoslavije i promovisao jedan kulturni obrazac čije su reperkusije bile vidljive tada, kao što su i danas.

Mirjana Bobić Mojsilović smatra da je „najvažniji rezultat ’novog talasa’ bio i ostao obrazovanje drugih, otvaranje vrata ne samo ka kulturi nego i prema zapadnom svetu i muzici“.

„Njegova vrednost je upravo u konstituisanju vrednosti, vrednosti bunta i vrednosti slobode“, naglasila je ona.

Goran Gocić je izneo zanimljivu tezu prema kojoj je „novi talas“ dionizijski pokret građanskog tipa i da je ideja bunta bila glavna ideja svih ljudi koji su učestvovali u tome.

„Moramo reći da je zapadna kultura veoma uticala na ’novi talas’, koji i jeste nastao kao simbolički odjek ili glas protiv ustaljenog društva bivše Jugoslavije“, rekao je on.

Milutin Petrović je rekao da je Vodič kroz novi talas u SFRJ knjiga o recepciji „novog talasa“ i da je posebno važno da se promoviše takva vrsta kulture, kao i to što je autor ove knjige i sam bio direktni učesnik u toj velikoj energiji, koja je tada, osamdesetih godina, postojala.

Vladimir Đurić Đura je zahvalio Službenom glasniku i Petru Arbutini na prepoznavanju važnosti njegovih knjiga i napomenuo da ovakve knjige jesu male po broju strana, ali da su velike duhom i da je njegova želja bila da one dođu do što većeg broja ljudi.

„Ove knjižice su zato pisane na popularan i prijemčiv način, kao pokušaj da se čitanjem suprotstavimo današnjem trendu virtualne kulture i socijalizacije – nadam se da sam u tome uspeo“, zaključio je on.

Nakon promocije, kojoj su prisustvovale i brojne poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života, među kojima su bili i reditelj Stanko Crnobrnja, muzičar Inspektor Blaža, reditelj Dragoslav Bokan i komunikolog Zorica Tomić, autor je potpisivao primerke svojih knjiga. Na oduševljenje publike i učesnika, legendarni „Đura i mornari“ su ovaj događaj zaokružili i muzičkim nastupom, odsviravši nekoliko svojih najvećih hitova.