Laguna na 60. Međunarodnom sajmu knjiga

Kalendarska godina izdavača u Srbiji počinje i završava se u oktobru. Tako i knjige brojimo između dva Sajma. Ovog puta objavili smo 552 knjige, od čega 354 nova naslova.

.

Laguna je još jednom pokazala da ume da prepozna dobre knjige i pre nego što postanu bestseleri, a 60. Sajam knjiga dočekuje kao još jedan praznik knjige sa velikim brojem nagrađenih knjiga i literaturom za svaki uzrast i ukus.

Najvažnija vest je svakako objavljivanje otkrivenog rukopisa „Idi postavi stražara“ Harper Li, autorke američkog klasika „Ubiti pticu rugalicu“ i dobitnice Pulicerove nagrade nagrade za književnost. Na ovu knjigu čekalo se više od pola veka, budući da je Harper Li napisala pedesetih godina 20. veka a pronađena je krajem prošle godine. U romanu se družimo s istim junacima, samo dvadesetak godina kasnije. Skaut se iz Njujorka vraća u Mejkomb da poseti svog oca Atikusa. „Idi postavi stražara“ je nezaboravan roman pun mudrosti, humanosti, strasti i humora.

Roman savremenog američkog pisca Entonija Dora „Sva svetlost koju ne vidimo“ Laguna je objavila u martu ove godine, a već u aprilu smo saznali da je roman dobio Pulicerovu nagradu za književnost. Ovo je priča o dvoje mladih ljudi – slepoj Francuskinji i nemačkom vojniku – zahvaćenih vihorom Drugog svetskog rata, koji nastoje da sačuvaju humanost, razum i smislenost svojih života u opštem paklu koji je oko njih.

Veliki doprinos afirmaciji neprolaznih književnih vrednosti Laguna je dala i objavljivanjem knjige „Abecedar“ Česlava Miloša, romana u odrednicama kako ga je nazvao slavni poljski nobelovac. Oprobavši se u formi koju nije ranije koristio, Miloš nam daje lični izbor pojmova, ličnosti, izraza i predstava koje su autora uvek zaokupljivale, „rečnik jednog života“. Istovremeno, predmete svog interesovanja Miloš je ponovo, iz svog ugla i kroz svoj doživljaj, vratio u žižu pažnje i o poznatom ispričao mnoge nepoznate stvari.

Događaj godine za Lagunu, ali i čitaoce u Srbiji, svakako je bila poseta velikog pisca i nobelovca Marija Vargasa Ljose koji je priredio nezaboravne večeri u Novom Sadu i Beogradu, a utisci s potpisivanja ispred knjižare Delfi u SKC-u će se prepričavati. Laguna je i prvi put na srpskom jeziku objavila njegove memoare „Riba u vodi“, sećanja na dve presudne etape u životu Vargasa Ljose, od njegovog detinjstva i mladosti kada napušta Peru do njegove kandidature za predsednika Perua kada, posle poraza na izborima, odlazi u Evropu i potpuno se posvećuje književnosti. „Riba u vodi“ predstavlja ne samo strasno i neizostavno svedočanstvo već i jednu od glavnih knjiga iz celokupnog opusa Marija Vargasa Ljose.

Domaća književnost je u Laguni zastupljena gotovo u istoj meri kao i dela stranih pisaca. Filip David, Svetislav Basara, Dragan Velikić, Vladimir Kecmanović, Dejan Stojiljković i mnogi drugi objavili su nove knjige između dva Sajma knjiga. U decembru prošle godine Filip David je predstavio svoj novi roman „Kuća sećanja i zaborava“ koji je mesec dana kasnije dobio Ninovu nagradu. Pisana u prepoznatljivom stilu uglednog autora, „Kuća sećanja i zaborava“ je jedan od najautentičnijih romana novije srpske književnosti.

Godinu 2015. obeležio je i „Islednik“, novi roman Dragana Velikića, koji je dobio nagradu „Kočićevo pero“. Velikić u prvom licu piše o svojoj majci, detinjstvu, porodici, selidbama, putovanjima (Budimpešta, Solun, Pula…) i obuhvata period druge polovine prošlog veka. Ovo je roman o njegovim uspomenama i njegov najličniji roman dosad.

Savremenu srpsku književnost Laguna je obogatila i novim romanom Vladimira Kecmanovića, jednog od vodećih srpskih pisaca mlađe generacije. „Osama“ je potresna priča iz bratoubilačkog rata devedesetih, priča o moćnicima i žrtvama i izuzetan roman po mišljenju mnogih književnih znalaca.

Laguna želi i klasike srpske književnosti da učini dostupnim novim čitaocima. Tako ćemo posle objavljivanja dva toma knjige „Kod Hiperborejaca“ Miloša Crnjanskog, za Sajam knjiga predstaviti „Seobe“ i „Drugu knjigu Seoba“ u reprezentativnom izdanju i u jednoj knjizi jedinstvenog naziva „Seobe“.

Dva važna pisca Svetlana Velmar-Janković i Dobrica Ćosić, nakon smrti, ostavili su svoje testamentarne knjige „Prozraci II“ i „U tuđem veku II“ koje je Laguna takođe objavila ove godine.

Od novih izdanja sa nestrpljenjem očekujemo i knjigu za decu poznatog reditelja Srđana Dragojevića, „Krilata deca“, poetsku priču o planeti Re na kojoj se deca rađaju sa krilima. Dragojević je napisao svevremenu priču o ciklusu života i ljubavi prema porodici i zajedništvu, a ova knjiga je istovremeno jedna od najlepših slikovnica koje su stvorili domaći autori. Knjigu je ilustrovao Aleksandar Zolotić.

Povodom 50 godina od objavljivanja njegove prve knjige Ljubivoje umović će na Sajmu knjiga predstaviti knjigu „Tri čvora na trepavici“ koju je ilustrovao Tihomir Čelanović. Ovo su priče o detinjstvu i odrastanju velikog majstora pripovedanja. Duhovita i visprena ispovest o tome kako nas događaji u detinjstvu predodređuju. Gozba za sve one koji vole da prave ršum!

Nakon knjige „Tušta i tma“ Miljenko Jergović i Svetislav Basara nastavljaju sa „ogovaranjem ovog palog sveta“ u knjizi „Drugi krug“. Duhovita knjiga dvojice izvanrednih pisaca je britka i nemilosrdna dijagnoza karaktera dve komšijske zemlje koja ne povlađuje nikom.

Knjigom „Ruža i trnje“ Kraljice Natalije Obrenović, Laguna pokreće novu ediciju Savremenice koja ima za cilj da afirmiše zaboravljene i zanemarene autorke druge polovine 19. veka. Uspomene kraljice Natalije, nesebične dobrotvorke, požrtvovane vladarke i kulturne poslenice koja je podržavala ženske škole i podsticala emancipaciju žena, su značajna i često dramatična svedočanstva o jednoj slavnoj epohi stvaranja moderne srpske države.

Kristina Oksenberg, ćerka kneginje Jelisavete Karađorđević, u potrazi za svojim poreklom napisala je knjigu „Kraljevska dinastija – Povratak kući porodice Karađorđević“. Ova knjiga je svojevrsno predstavljanje jedne Srpkinje – Amerikanke svom narodu. Priča Kristine Oksenberg obuhvata kratku povest porodice Karađorđević, njeno viđenje srpske istorije i priču o samootkrivanju.

Čitaoci u Srbiji su pokazali da vole knjige Vedrane Rudan a Laguna je nedavno objavila njenu najnoviju knjigu „Zašto psujem“, zbirku tekstova najpopularnije blogerke u regionu.

Iako ne spadaju u beletristiku, knjige „Marko Kraljević – Čovek koji je postao legenda“ Marka Aleksića i „Svetogorski kuvar“ Onufrija Hilandarca, za kratko vreme stekle su veliki broj poklonika.

Dobitnica Andrićeve nagrade Ljubica Arsić na Sajmu će predstaviti svoju novu knjigu „Rajska vrata“. Radnja romana se odvija u Firenci, gradu kao stvorenom da se pretura po prošlosi, gde Đurđa u tratoriji Bistro ispija još jednu čašu vina, ne sluteći da će je to naizgled obično veče dovesti do priče važne za njen život.

Budući da je Rusija zemlja domaćin na ovogodišnjem Sajmu, Laguna će predstaviti najznačajnijeg savremenog ruskog pisca Viktora Peljevina i njegovu zbirku priča „Kristalni svet“. U svojim delima Peljevin se bavi večitim pitanjima o realnosti i iluziji, o duhu i materiji, o smislu postojanja. Budući da je reč o pričama, kratka forma je odličan način da se oni koji Peljevina nisu upoznali najzad sretnu s njim.

„Samoubistvo“, remek-delo najvećeg ruskog pisca istorijskih romana XX veka Marka Aldanova, uzbudljiva je panorama prilika u Rusiji i Evropi u vreme nastajanja i razvoja socijalističkih ideja i izbijanja Oktobarske revolucije i prvi put se pojavljuje na srpskom jeziku u izdanju Lagune.

Ništa nije istina i sve je moguće“ još jedna je knjiga koja za temu ima Rusiju. Piter Pomerancev, britanski autor i TV producent, emigrirao je s roditeljima iz Sovjetskog Saveza kada je imao deset meseci (1978), a u svojoj knjizi piše da je u novoj Rusiji čak i diktatura rijaliti šou. Ovo je zapanjujuća i lucidna knjiga koja nas vodi na jedno nezaboravno putovanje zemljom koja vrtoglavo srlja iz dekadencije u ludilo, mračna i groteskna komedija običaja.

Iz pera Elenor Katon, vunderkinda savremene književnosti, kako su je prozvali neki kritičari, stiže nam roman „Videla“, koji je pobrao brojne nagrade i priznanja širom sveta, uključujući i prestižnu Bukerovu nagradu za 2013, čiji je Elenor Katon najmlađi laureat. Misteriozni nestanci i pronalasci, zlatna groznica iz devetnaestog veka, čarobni netaknuti predeli Novog Zelanda i izuzetno živi junaci naslikani su na nebeskom platnu ove knjige. Uživaćete u raskošnom pripovedačkom talentu Elenor Katon, u neverovatnim zapletima i još neverovatnijim obrtima. I videćete da je sve upisano u zvezdama.

Nagrada Kosta za najbolji prvi roman 2014. pripao je Emi Hili za roman „Elizabet je nestala“, a Laguna ovu knjiga pripremam za Sajam knjiga. Spretnim dvostrukim detektivskim zapletom Ema Hili nadograđuje dramu i napetost i donosi neodoljiv psihološki triler ali i roman o pamćenju, identitetu i starenju.

Legendarni filmski reditelj Dejvid Kronenberg napisao je svoj prvi roman pod nazivom „Progutana“. Kronenberg priča paralelne priče o globtroterima, opsesivnim novinarima čije upletanje u smrt francuskog filozofa postaje nadrealno putovanje u globalnu zaveru, u koju su uključeni geopolitika, 3D štampa, Severna Koreja, Kanski filmski festival, rak i seks.

Laguna prvi put na srpskom objavljuje knjigu „Eva“ Vilijema Pola Janga, autora „Kolibe“, prodate u 25 miliona primeraka. Kao što je „Koliba“ podstakla čitaoce da krenu u samostalnu potragu za Bogom, „Eva“ će nas osloboditi pogrešnih tumačenja koja samo kvare odnose među ljudima još od rajskog vrta.

„Maktub“ Paula Koelja je mala riznica mudrosti najuticajnijeg savremenog pisca. Tokom godinu dana saradnje sa brazilskim listom Novine Sao Paola, Koeljo je napisao niz priča i parabola, nadahnutih različitim izvorima i folklornim nasleđem koji objedinjuju mudrost različitih kultura. Prema rečima samog pisca, „Maktub nije knjiga saveta, već razmena iskustava“, a uistinu prava prilika da svaki čovek razmisli i suoči se sa samim sobom.

Jedan od najvećih međunarodnih izdavačkih poduhvata i prvi i jedini dnevnik zatvorenika iz Gvantanama naći će se u izdavačkoj produkciji Lagune za Sajam knjiga. Inženjer Mohamedu uld Slahi rođen je u Mauritaniji i na zahtev vlasti SAD od 2002. godine nalazi se u zatvoru u Gvantanamu iako ga Vlada Sjedinjenih Država nikad nije optužila za neki zločin. „Dnevnik iz Gvantanama“ je dokument od neverovatnog istorijskog značaja, ne samo zapis o zloupotrebi sile i nepravdi već i zastrašujući memoari. Knjigu je redigovao Lari Smit.

Volter Ajzakson je napisao verovatno najbolju biografiju o Stivu Džobsu. Sada se prihvatio istog zadatka, da napiše najbolju biografiju o velikom naučniku i vizionaru. Na 864 strane u knjizi „Ajnštajn“ Ajzakson nas vodi na uzbudljivo putovanje kroz život, um i nauku čoveka koji je promenio naš pogled na univerzum. Svedočenje o neraskidivoj vezi između kreativnosti i slobode.

Glen Doman je više od pedeset godina istraživao zbog čega deca od rođenja do napunjenih šest godina uče bolje i brže od dece u starijim uzrastima i to primenio na praktičnom polju, a sve je nadohvat ruke u knjizi Kako poboljšati inteligenciju svoje bebe“ koju je napisao sa enet Doman.

„Tajanstveni vrt“ Džoane Basford je fenomen prodat u više od dva miliona primeraka širom sveta a pokrenuo je pomamu odraslih za bojenjem. Ova lepa i interaktivna bojanka sadrži veoma detaljne ilustracije i, kao dodatnu zabavu, sićušna stvorenja koja su sakrivena u vrtu i koja čekaju da ih pronađete.

Mališane i njihove roditelje posebno će obradovati informacija da će Laguna za Sajam predstaviti nove mozgalice, Brain Box. Posle matematike, sličica i sveta, kroz igru ćemo upoznati nauku, gradove i život na farmi.

Na štandovima Lagune u Hali 1 i Hali 4 čitaoci će moći da pronađu i svetske hitove: „Grej“, E L Džejms, „Stare grobove“ Tonija Parsonsa, roman „Gde si?“ pisca najčitanijih savremenih francuskih romana na svetu Marka Levija, novu knjigu Jelene Bačić Alimpić „Kazna za greh – Noć kada su došli svatovi“, koja postavlja nove rekorde čitanosti u Srbiji, sjajne trilere Jua Nesbea „Slepi miš“ i „Oklopno srce“ i mnoge druge svetske i domaće hitove.

PISCI

Jedan od razloga zašto čitaoci vole Sajam knjiga jeste i mogućnost da se sretnu sa svojim omiljenim piscima. Na štandu Lagune u Hali 1 svoje knjige potpisivaće Vedrana Rudan, Miljenko Jergović, Svetislav Basara, Dragan Velikić, Vladimir Kecmanović, Filip David, Kristina Oksenberg Karađorđević i mnogi drugi pisci.

POPUSTI

Sajam knjiga je i prilika da se obnovi kućna biblioteka a tome u prilog idu i brojni popusti i akcije. Ove godine na oba Lagunina štanda u Halama 1 i 4 moći će da se kupe knjige po izuzetnim cenama, a imaćemo i akcije 3 knjige za 299 din, 3 knjige za 499 din i 3 knjige za 999 din, dok će pojedine enciklopedije biti na popustu od čak 50%.

Sajamski popust za Lagunina izdanja iznosiće 15%, a kao i ranijih godina uračunavaće se i dodatni količinski popust od 10% prilikom kupovine tri ili više knjiga. Prilikom kupovine naslova „Fajront u Sarajevu“, „Serviraj za pobedu“, „Nada Budisavljević: Moja sestra Jovanka Broz“ i „U tuđem veku II“ neće se obračunavati članski popust.

Delfi knjižare i ove godine predstaviće se kao najveća knjižara na Sajmu. Pored knjiga domaćih izdavača u Hali 4 moći ćete da nađete i knjige iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske , a posetiocima Sajma biće dostupan i sjajan gift program.

Na štandu Delfi knjižara tokom Sajma važiće popust od 15% prilikom kupovine do 4 knjige, popust od 20% prilikom kupovine od 5 do 8 knjiga i popust od 25% prilikom kupovine 9 i više knjiga. Ukoliko posetite Delfi štand sa flajerom sa Laguninog štanda, na ove popuste imaćete i dodatnih 5% popusta. Ovi popusti važiće za sve knjige, osim za knjige čije su cene snižene na akciji 30% i 50%, kao i za Lagunine naslove na koje ne ide popust.

Poseban popust od 30% važiće za knjige Paula Koelja u Paideinom izdanju, kao i za pojedine naslove izdavača Lento i Stubovi kulture. Za odabranih 100 Laguninih naslova i oko 1000 stranih naslova, važiće popust od čak 50%.

Banca Intesa, prijatelj Lagune

Banca Intesa, koja tradicionalno korisnicima svojih kreditnih kartica pruža više, prijatelj je Lagune i na predstojećem Sajmu knjiga. Tokom trajanja 60. Beogradskog međunarodnog sajma knjiga klijenti Banke imaće priliku da na već snižena Lagunina izdanja ostvare dodatni popust ukoliko svoje kupovine budu izmirivali MasterCard, American Express ili Visa kreditnim karticama Banca Intesa.

U periodu od 25. oktobra do 1. novembra ove godine njih očekuje 20 odsto popusta na maloprodajne cene naslova izdavačke kuće Laguna, a specijalna pogodnost odnosiće se kako na plaćanje transakcija u celosti tako i na plaćanja na do 6 mesečnih rata bez kamate. Povoljnija kupovina biće dostupna na štandovima Lagune i knjižara Delfi u halama Beogradskog sajma.

Saradnja Banca Intesa i izdavačke kuće Laguna odvija se već duži niz godina a od maja 2015. ljubiteljima Laguninih naslova omogućava i posebne pogodnosti za plaćanja kreditnim karticama Banke koje će važiti i po završetku ovogodišnjeg Sajma knjiga.