Saveti za preživljavanje dugačkih putovanja

Olakšajte sebi celodnevno sedenje u prevoznom sredstvu dobrom pripremom!

.

Putovanje koje kratko traje po pravilu preživimo bez mnogo muke. Ali šta je s onim dužim, od nekoliko sati kad već utrnete u od sedenja? Uz ovih nekoliko trikova, verujemo da će vam vožnja u automobilu, autobusu, vozu ili dugački letovi od sad biti mnogo kraći!

Pazite šta jedete

Ako putujete avionom dobro pripazite šta jedete. Istraživanja su pokazala da hrana bogata ugljenimhidratima, poput špageta i integralnog hleba ublažava posledice džet lega. Ovo je objašnjeno tako da visok nivo insulina olakšava prelaz s jednog rasporeda hranjenja i spavanja na drugi.

Spakujte hranu pre puta

Biti gladan je sve samo ne ugodan osećaj, tako da, pre nego što krenete na dugačko putovanje, uzmite nešto za staviti pod zub. Iako u avionu često dobijete obrok dok ga dočekate možete da kupite grickalice, ali ćete ih suludo preplatiti, zato pre puta uzmite hranu bogatu proteinima poput badema, putera od kikirikija, sira ili jogurta.

Ne prejedajte se

Ne budite pohlepni. Pojedite tek jedan obrok pre putovanja i dobro isplanirajte šta ćete na putu da jedete.

Pijte vodu

Iako količina vode koju treba uneti u organizam nije propisana, nutricionisti savetuju da tokom putovanja, a pogotovo leta pijete više vode nego inače. Tako da, pustite viski i navalite na vodu, nemojte da vas stigne žeđ!

Bez kafe, molim

Izbegavajte čarobnu šoljicu crne kafe, jer je ona diuretik što laički znači da pridonosi dehidraciji organizma. Umesto kafe konzumirajte zeleni čaj.

Ma čemu alkohol…

Imajte na umu da uprkos tome što vas alkohol na početku može dići, kasnije ćete se osećati dehidrirano i mamurno. A da ne govorimo da može da vam se dogodi i da popijete koju čašicu previše pa zaboravite da niste sami na putovanju...

Vežbajte

Podignite stopala s poda i pomerajte ih u krug u vazduhu. Podižite prste, a pete ostavite na podu ili obrnuto. Istežite se i na neke druge načine, tako ćete biti i zdravi i skratićete vreme putovanja.

Pre puta napunite uređaje

Jednom kad zaplovite oblacima, putevima ili šinama verovatno ćete hteti da slušate muziku, pogledate neki film ili nešto treće, za šta vam trebaju vaši dragi uređaji. Zato, nemojte da zaboravite da ih napunite.

Izvor: Punkufer